GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Handla hållbart – ett vinnande koncept

Hållbarhet, hårt arbete och Hässleholm. Det är tre gemensamma nämnare för de två pristagarna som belönas med kommunens miljöpris 2021.
Hässleholm • Publicerad 19 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 12:35

– Det passar oss som hand i handske, svarar Håkan Nilsson, ansvarig för Pingstkyrkans second hand, när han får frågan om hur det känns att butiken är en av två vinnare av Hässleholms miljöpris 2021.

Den andra pristagaren, som liksom Pingstkyrkans second hand-butik belönas med 20 000 kronor för värdefulla insatser inom miljö- och naturvårdsområdet, är Maria Bloom Jivenius. Eftersom fjolårets pris inte delades ut, bestämde Miljö- och stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott sig för att låta två verksamheter få varsin utmärkelse i år.

– Det är väldigt roligt och lite oväntat, och betyder väldigt mycket. I näthandeln jobbar man mycket i det dolda, så jag har inte varit så synlig i Hässleholm. Det är en bekräftelse och ett resultat av det jag kämpat för, säger Maria Bloom Jivenius.

Maria Bloom Jivelius har en nätbutik som säljer ekologiska barnkläder, ett egendesignat och fair trade-certifierat barnklädesmärke och driver Aldoria baby soft. Allt från Garnisonen i Hässleholm.
Maria Bloom Jivelius har en nätbutik som säljer ekologiska barnkläder, ett egendesignat och fair trade-certifierat barnklädesmärke och driver Aldoria baby soft. Allt från Garnisonen i Hässleholm.
Foto: Stefan Sandström

Hennes passion för miljövård ledde till en utbildning inom kemi, biologi och miljövårdsteknik. När hon blev mamma 2008, bestämde hon sig för att byta sitt arbete inom läkemedelsindustrin i Malmö, Lund och Köpenhamn mot eget företagande med kontor och lagerlokal på Garnisonen i hemstaden Hässleholm. Det blev en nätbutik som erbjöd ekologiska kläder för de allra minsta.

Idag fokuserar hon främst på Aldoria Baby soft – en bärsjal av det skonsamma materialet bambutextil.

– Det är min huvudsakliga produkt. Jag arbetar med material som inte kräver lika mycket som bomull, som kräver extremt mycket vatten på bekostnad av människor som bor där det odlas. Jag vill göra så lite klimatavtryck som möjligt i min verksamhet, säger Maria Bloom Jivenius.

Flera vinster med återbruk

Det låga klimatavtrycket är en viktig ingrediens även i den andra pristagarens verksamhet. I motiveringen står nämligen att läsa att Pingstkyrkans second hand-butik bland annat ”sätter miljön och återbruk, hållbarhet och Hässleholms kommun på kartan”.

– Grunden i vår verksamhet är att ordna bistånd till människor som behöver, genom att ta tillvara på saker som blir över. Om någon lämnar in fem glas som inte längre använda, och en annan sedan köper det – då kan ett barn som kanske inte fått äta på dagar få pengar till mat, säger Håkan Nilsson.

Håkan Nilsson, ansvarig för Pingstkyrkans second hand, berättade för anställda och volontärer att de är en av två vinnare av Hässleholms miljöpris 2021. – Alla blev väldigt glada, säger han.
Håkan Nilsson, ansvarig för Pingstkyrkans second hand, berättade för anställda och volontärer att de är en av två vinnare av Hässleholms miljöpris 2021. – Alla blev väldigt glada, säger han.
Foto: Sofia Åström

Snart får verksamheten en ny adress i kommunen. Den första helgen i november flyttar Håkan Nilsson med personal och volontärer sin arbetsplats från Finjagatan till Industrigatan. I en intervju med tidningen i september sade butikschefen att han får gåshud vid blotta tanken på vad större butiks- och arbetsytor betyder för Pingstkyrkans second hand.

Vad betyder då ett miljöpris för er?

– Det kunde inte komma mer lägligt. För oss är det ytterligare en sporre att jobba vidare och utveckla verksamheten.

Miljöpriset delas ut på Hässleholms galakväll som äger rum den 26 november i kulturhusets röda salong.

Sofia ÅströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.