GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

EU-parlamentet: Släpp Navalnyj omedelbart

Den fängslade ryske antikorruptionsaktivisten och oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj tilldelas årets Sacharov-pris för tankefrihet.
EU-parlamentet kräver att han omedelbart släpps.
Publicerad 20 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 02:00
En man utklädd till Rysslands president Vladimir Putin deltar i en demonstration till stöd för den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i Genève i juni i år. Arkivbild.
En man utklädd till Rysslands president Vladimir Putin deltar i en demonstration till stöd för den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i Genève i juni i år. Arkivbild.
Foto: Michael Probst/AP/TT

Navalnyj korades till årets pristagare av EU-parlamentets talmanskonferens och gruppledare på onsdagseftermiddagen.

Vicetalman Heidi Hautala hyllade honom sedan som en "förändringens förkämpe".

– Aleksej Navalnyj har visat stort mod i sina försök att återställa valfriheten till det ryska folket. I många år har han kämpat för mänskliga rättigheter och grundläggande friheter. Det har kostat honom hans frihet och nästan hans liv. Å EU-parlamentets vägnar kräver jag hans omedelbara och ovillkorade frigivning, sade Hautala.

Förgiftad

Den 45-årige Navalnyj avtjänar ett flerårigt fängelsestraff en bit utanför Moskva. Han dömdes av en rysk domstol i fjol för att inte ha uppfyllt en tidigare villkorlig dom då han under 2020 länge vårdades i Tyskland sedan någon försökt mörda honom med nervgiftet novitjok.

Sacharov-priset har delats ut sedan 1988 och gick i fjol till den samlade oppositionen i Belarus, med presidentkandidaten Svetlana Tichanovskaja i spetsen.

Modiga kvinnor

Utöver Navalnyj var bland andra en grupp på elva afghanska kvinnorättsaktivister nominerade till årets Sacharov-pris. Även om Navalnyj var den som valdes hyllas även afghanskorna särskilt av parlamentet.

– Vi vill hedra de här kvinnornas mod, då de är bland de första som får utstå övergrepp på deras grundläggande rättigheter och friheter efter talibanernas maktövertagande i Afghanistan, sade Heidi Hautala i EU-parlamentet i Strasbourg.

Själva priset till Navalnyj kommer att delas ut den 15 december – dock sannolikt utan pristagaren själv på plats i Strasbourg.

Wiktor Nummelin/TT

Fakta: Sacharov-priset

Fakta: Sacharov-priset

EU-parlamentets Sacharov-pris för tankefrihet har delats ut sedan 1988 och flera gånger gått till personer som senare även tilldelats Nobels fredspris.

Här är de senaste tio årens pristagare:

2020: den demokratiska oppositionen i Belarus.

2019: uiguriske ekonomen Ilham Tohti.

2018: ukrainske filmregissören Oleg Sentsov.

2017: den demokratiska oppositionen i Venezuela.

2016: irakiska yazidiskorna Nadia Murad och Lamiya Aji Bashar.

2015: saudiske bloggaren Raif Badawi.

2014: läkaren Denis Mukwege från Kongo-Kinshasa.

2013: utbildningsaktivisten Malala Yousafzai från Pakistan.

2012: människorättsadvokaten Nasrin Soutoudeh och regissören Jafar Panahi från Iran.

2011: människorättsaktivisterna Asmaa Mahfouz (Egypten) och Razan Zaitouneh (Syrien), libyske politikern Ahmed al-Senussi, syriske satirtecknaren Ali Farzat samt den framlidne tunisiske grönsaksförsäljaren Mohamed Bouazizi.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.