Annons

FI sågar Danske Banks jobb mot penningtvätt

Danske Bank har inte tillräcklig koll på transaktionerna som strömmar genom banken.
– Det rör centrala delar av penningtvättslagen, säger Karin Lundberg på Finansinspektionen.
Publicerad 20 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Danske Bank brister i arbetet för att förebygga att banken utnyttjas för penningtvätt, enligt FI. Arkivbild.
Danske Bank brister i arbetet för att förebygga att banken utnyttjas för penningtvätt, enligt FI. Arkivbild.Foto: Nora Lorek/TT

Danske Bank brister i sitt arbete mot penningtvätt i Sverige, enligt ett beslut från Finansinspektionen (FI). Nu får banken fram till slutet av juli nästa år på sig att rätta till problemen. Några böter kan FI inte dela ut i det här skedet – det är upp till hemlandet Danmarks tillsynsmyndighet, enligt Karin Lundberg, chef för FI:s verksamhetsområde Bank.

Hur allvarliga är då bristerna, exempelvis i relation till Swedbank och SEB som fick miljardböter av FI härom året, just för att inte ha haft koll på sin verksamhet relaterat till penningtvätt?

Annons

– Jag vill inte göra någon gradering av det här jämfört med andra banker. Det jag kan konstatera, de brister vi har identifierat, de rör centrala delar av penningtvättslagen. Därför är det oerhört viktigt att de åtgärdar de här så fort som möjligt, säger Karin Lundberg.

FI säger sig inte ha upptäckt några faktiska fall av penningtvätt. Det är inte myndighetens roll, svarar Lundberg. Det ankommer i sådana fall på de brottsbekämpande myndigheterna.

FI:s undersökning av Danske Banks arbete mot penningtvätt inleddes i juni 2020.

Banken har vidtagit vissa åtgärder för att följa FI:s anvisningar, men det går för långsamt, tycker myndigheten.

Olle Lindström/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons