Annons

Hesa Fredrik-sabotage för kvarts miljon kronor

Stölder och sabotage av varningssystem som kallas "Hesa Fredrik" har de senaste åren kostat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) hundratusentals kronor.
Sverige • Publicerad 20 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Varningssignalen "Hesa Fredrik" har utsatts för sabotage tio gånger sedan 2019. Arkivbild.
Varningssignalen "Hesa Fredrik" har utsatts för sabotage tio gånger sedan 2019. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Sedan 2019 har "Hesa Fredrik" utsatts för sabotage och stölder tio gånger, rapporterar P4 Värmland. Arbetet med reparationerna och återställande har kostat MSB nära 250 000 kronor.

– Det är mycket allvarligt eftersom vi använder det här systemet för att kunna varna vid omedelbar fara för liv, säger Håkan Marcusson, systemarkitekt på MSB, till radion.

Annons

Nu överväger MSB att stöldmärka utrustningen eller på annat sätt göra den mer svårtillgänglig.

Två av de anmälda händelserna har inträffat i Åmål i Dalsland, resten i Värmland – senast vid en skola i Hammarö för två veckor sedan.

– Vi vet inte varför det är så här och varför de stjäl dem. Det är ganska speciella ändamål som de används för och det finns inte någon andrahandsmarknad heller, säger Marcusson.

"Hesa Fredrik" är ett varningssystem som finns som ljudsignal på sammanlagt 4 500 hustak runt om i Sverige. Varningen sänds även till fasta telefoner och som sms till adressregistrerade mobiltelefoner eller till mobiltelefoner som befinner sig i ett visst område.

Betydelsen av olika signaler.
Betydelsen av olika signaler.Foto: Anders Humlebo/TT
Fakta: Hesa Fredrik

Hesa Fredrik är ett varningssystem och heter egentligen Viktigt meddelande till allmänheten (VMA). VMA utgörs också av informationsmeddelanden i radio och tv om det inträffar en kris.

Hesa Fredrik testas klockan 15 första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Då ljuder sju sekunders signal och fjorton sekunders uppehåll, vilket repeteras sex gånger. Testet avslutas med en 30 sekunder lång signal som betyder att faran är över.

Hesa Fredrik finns som ljudsignal på sammanlagt 4 500 hustak runt om i Sverige. Varningen sänds till fasta telefoner och som sms till adressregistrerade mobiltelefoner eller till mobiltelefoner som befinner sig i ett visst område.

När Hesa Fredrik varnar ska du gå inomhus och stänga dörrar och fönster. Om det är möjligt, ska även ventiler och fläktar stängas.

För mer information bör du lyssna på radio eller se på tv. Sveriges Radios P4-kanaler är huvudkanal för VMA, men även andra radio- och tv-kanaler distribuerar varningen. Du kan också gå in på sajten Krisinformation.se.

Källa: krisinformation.se, försvarsmakten.se

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons