GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Om du vaccinerar dig får du en flaska Corona

Krönika • Publicerad 20 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021

I kyrkan, på fotbollsplanen, i moskén – eller varför inte under tågresan till jobbet? Tysklands myndigheter gör allt för att erbjuda covidvaccin på olika platser där människor vistas och hoppas att de som är skeptiska ska kavla upp ärmen och ta en spruta.

I huvudstaden Berlin med sitt brokiga och färgstarka myller av människor pågår restaurang- och nöjeslivet dygnet runt. För en person från mellanmjölkslandet med statliga spritbutiker och lite präktig uppfostringsanda där nöjeslivet stänger klockan 01 blir det lika omtumlande varje gång jag kommer hit. Jag stämmer träff med mina vänner på Dave Lombardo, en lite sunkig restaurang i närheten av Rosenthaler Platz. Här kantas gatorna av klubbar, pubar och avantgardistiska gallerier. Här tar man med sig barnen och djuren och när musiken blir för hög går papporna hem med barnen, eller så sätter man hörlurar på telningarna.

Vi tar några öl på Dave Lombardo och sneddar sedan förbi katedralen Zionskirche, som är öppen för människor hela natten, för att landa på en vegansk restaurang som serverar gudomligt goda dumplings till iskall Berliner Kindl. Utanför kyrkan välkomnar prästen och några medhjälpare folk in till en spruta vaccin och en bön för de som vill. Tre muslimska män tvekar först men sätter sig i vapenhuset och tar emot sprutan.

För varje gång jag besöker den här stan så har det hänt något nytt. Varje stadsdel bildar en stad i staden med sitt speciella uttryck och charm. Prenzlauer Berg, Friedrichain, Neukölln, Mitte, Charlottenburg är bara några stadsdelar i denna storstadspalett. Men det är framförallt människorna som fascinerar och charmar.

En grupp unga aktivister demonstrerar i Neukölln mot att regeringen vill införa vaccintvång för alla som arbetar inom offentlig service. När de har lagt ner plakaten tar de på sig munskydden och släntrar iväg.

Berlinarna är högljudda, nyfikna och otroligt välkomnande mot främlingar. Och de är alltid skeptiska till myndigheter och påbud uppifrån, samtidigt som de paradoxalt nog efterlever munskyddsregeln oklanderligt. En grupp unga aktivister demonstrerar i Neukölln mot att regeringen vill införa vaccintvång för alla som arbetar inom offentlig service. När de har lagt ner plakaten tar de på sig munskydden och släntrar iväg.

– Tyskar är tyskar, säger Julia och Dabi. Vi protesterar mot auktoriteter. Det har väl med landets mörka historia att göra.

Frågan är varför så många tyskar tvekar inför att ta en spruta. 5-10 procent hyser ett starkt motstånd inför tanken på att vaccinera sig, enligt smittskyddsmyndigheten RKI. Bara 65 procent är vaccinerade. Myndigheterna gör allt för att underlätta för de som inte har bestämt sig.

– Det har aldrig varit lättare att vaccinera sig. Det har aldrig gått snabbare, säger förbundskansler Angela Merkel i sin podd.

Det går att vaccinera sig i kollektivtrafiken, på religiösa platser, i sporthallar, i parker, på flodbåtar.

Ingen tidsbokning behövs. Dessutom – ja du läser rätt – bjuder vaccinatörerna på en flaska Corona-öl som tack för att man har kavlat upp!

Kanske något att fundera över hos Systembolaget ?

”Berlin ist immer eine Reise wert und Ich habe immer einen Koffer in Berlin”. ( Berlin är alltid värt en resa och jag har alltid en väska kvar i Berlin).

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.