GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Förslag: Fler vuxna i skolan

Hur viktigt är det att föräldrar stöttar och uppmuntra sina barn i skolan? Och vad kan man som förälder göra. Ja, den frågan ville representanter för Östra Göinge kommun lyfta på den första av fem skoldialoger.
Östra Göinge • Publicerad 21 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 20:52
Daniel Jönsson Lyckestam (M) är ordförande i tillfällig beredning om skolans utveckling i Östra Göinge kommun.
Daniel Jönsson Lyckestam (M) är ordförande i tillfällig beredning om skolans utveckling i Östra Göinge kommun.
Foto: Marie-Louise Lindell

Ungdomar som inte går ut gymnasiet har mycket dåliga möjligheter att få ett jobb och kunna försörja sig. I Östra Göinge är det nästan hälften av eleverna som lämnar årskurs nio utan att komma in på ett nationellt gymnasieprogram, särskilt illa ställt är det bland pojkarna.

Många av de elever som inte får betyg är de som haft hög frånvaro under sina skolår. Hur kan då alla som bor i Östra Göinge hjälpas åt för att ge dessa ungdomar en bättre möjlighet till ett bra liv? Ja det var den stora frågan när den första skoldialogen hölls i Knislinge Folkets park i förra veckan.

15-tal föräldrar

Dialogen samlade ett 15-tal föräldrar och andra vuxna, vilket kanske var en besvikelse då kommunen bjudit in alla göingar. Lika många representanter för Östra Göinge kommun fanns också på plats.

– Vi ser det här som ett första försök och som en test inför kommande dialoger, det återstår ju fyra, sade en av kommunens representanter.

Förutom att skolberedningens ordförande Daniel Jönsson Lyckestam (M) inledde så fick representanter från elevhälsan berätta om hur de arbetar för att elever ska må bra och orka prestera.

Därefter delades alla deltagare in i mindre grupper och fick chansen både att fika och diskutera kring vad man kan göra för att barnen ska få en bra skolgång och höja resultaten.

Bra förslag

Grupperna kom med många bra förslag. Motivation, förändringar i läroplanen och fler vuxna i skolan och föräldraansvar, var några av de saker som kom ur diskussionerna. Hur man kan göra för att få fler föräldrar att engagera sig i barnens skolgång och exempelvis komma på föräldramöten var en nöt man försökte knäcka.

Kvällen sammanfattades av positiva deltagare som fick med sig hem vikten av att prata positivt om skolan och engagera sig i läxläsning och skolgång.

– Det här måste bli ett återkommande inslag, var den spontana kommentaren från en av deltagarna.

Ytterligare fyra skoldialoger är inplanerade i höst. Nästa hålls på Tranan i Sibbhult den 26 oktober klockan 18-20. Sedan är det Hanaskogs tur. Då träffas man i Kviingeskolans matsal. Den 16 november hålls dialogen i Glimåkra folkhögskola och sist ut är Broby i Prästavångsskolans matsal. Alla möten på samma tid.

Marie-Louise Lindell
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.