GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gestaltning och humor som smittar

Gunilla Wedding recenserar Expressteaterns föreställning Fin i kanten.
Scen/Recension • Publicerad 22 oktober 2021 • Uppdaterad måndag 18:17
Victoria Dedkam och Vidisha Malik i Fin i kanten.
Victoria Dedkam och Vidisha Malik i Fin i kanten.
Foto: Martin Lindeborg

Två kvinnor (Vidisha Malik och Victoria Dedekam) möts på Expressteaterns scen. Den ena är klädd i en prydlig och elegant ljusgrön klänning och den andra i en exakt likadan men i ljusrött. De slår sig ner på vars en gul sittpuff - först för nära varandra och sedan med rejält avstånd. Under sittpuffens lock göms alla möjliga spännande ting som det snabbt blir dragkamp om. Kvinnan i grönt vill gärna ha den gröna hatten som kvinnan i rött hittar i sin puff. Kvinnan i rött vill gärna ha drickan som kvinnan i grönt hittar i sin puff.

Det här är klassisk, humoristisk mimteater där inte ett ord yttras utan allt sitter i rörelser, ansiktsuttryck och blickar - något som de två skådespelarna behärska till fullo. De får snabbt förskolepubliken med sig och när de bryter tystnaden med hjärtliga, eller möjligen provocerande skratt från scen, blir det ett riktigt hjärtligt skrattande från publiken också.

Fin i kanten spelas på Expressteatern i Malmö.
Fin i kanten spelas på Expressteatern i Malmö.
Foto: Martin Lindeborg

Samspel och motspel

Relationen mellan de två kvinnorna skiftar mellan avundsjuka, trevande försök till vänskap, en stunds givmildhet som raskt bryts av ha-begär. Allt perfekt gestaltat utan ett ord. De två skådespelarna vet exakt var de har varandra på scen, hittar blickar, undviker blickar, samspelar eller motspelar i rörelser och ser ut att ha lika roligt som publiken.

När det blir kväll åker vars en kudde fram ur de två puffarna - en gul och en rosa - och sittande på puffarna lyckas de ändå mitt i prick fånga sovandets rörelsemönster - puffande av kudden, vändande och vridande och inte minst snarkningar och smaskningar. Rejält uppskattat av publiken så klart.

Fin i kanten är en enkel historia med en enkel sens moral för naturligtvis hittar de två kvinnorna fram till en slags gemenskap där de kan dela på en kudde och ett paraply och kanske värma varandra om natten blir kall. Samtidigt gestaltas det enkla på ett så smittande bra sätt att det säkert inte är bara budskapet som går hem utan också fantasin, allt man kan göra på en scen tillsammans, allt man kan säga utan ord och ända bli förstådd.

Teaterrecension

Scen

Fin i kanten

Av: Ed Damton, Vidisha Malik

Regi: Ed Damron

Musik: Hugh Chandler

Scenografi, kostym: Karin L Oscarsson

Medverkande: Victoria Dedekam, Vidisha Malik

Expressteatern i Malmö 21/10

Målgrupp: Från 6 år

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.