Annons

Löfven avtackad i EU

"Tack så mycket Stefan", hälsas från EU-toppmötet i Bryssel i en filmhyllning till Sveriges avgående statsminister.
Löfvens ärlighet och öppenhet hyllas av rådsordförande Charles Michel.
Publicerad 22 oktober 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Presentutdelning pågår när Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Sveriges statsminister Stefan Löfven träffas i Bryssel. Båda antas nu göra sitt sista EU-toppmöte.
Presentutdelning pågår när Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Sveriges statsminister Stefan Löfven träffas i Bryssel. Båda antas nu göra sitt sista EU-toppmöte.Foto: John Thys/AP/TT

Vid sitt 66:e EU-toppmöte sedan tillträdet 2014 fick Löfven motta allehanda tack från både kollegorna och EU-topparna vid fredagens avslutande topppmötesdag i Bryssel.

– Du har satt prägel på våra möten med din starka och betryggande närvaro, ska rådsordförande Michel bland annat ha sagt, enligt en EU-källa inifrån mötet.

Annons

Både Löfven och tyska förbundskanslern Angela Merkel, som också sannolikt gjorde sitt sista EU-möte, förärades presenter i form av en skulptur av toppmötesbyggnaden.

Löfven hyllas dessutom med en 48 sekunder lång filmsnutt, med bilder från tidigare möten i Bryssel och särskilda tack för hans engagemang i kampen mot klimatförändringarna.

Lite längre blev dock motsvarande hyllning till Merkel, som suttit på sin post ända sedan 2005. "Dankeschön Angela", meddelas till henne i en film på nästan två och en halv minut.

Wiktor Nummelin/TT

Fakta: Långsittare i EU

Fakta: Långsittare i EU

När Angela Merkel slutar som förbundskansler i Tyskland blir i stället Ungerns premiärminister Viktor Orbán den av dagens toppmötesdeltagare i EU som suttit längst på sin post. Här är topplistan just nu, för de stats- och regeringschefer som deltar i EU:s toppmöten:

1) Angela Merkel, Tysklands förbundskansler – sedan den 22 november 2005

2) Viktor Orbán, Ungerns premiärminister – sedan den 29 maj 2010

3) Mark Rutte, Nederländernas premiärminister – sedan den 14 oktober 2010

4) Nicos Anastasiades, Cyperns president – sedan den 28 februari 2013

5) Xavier Bettel, Luxemburgs premiärminister – sedan den 4 december 2013

6) Stefan Löfven, Sveriges statsminister – sedan den 3 oktober 2014

Om man räknar in även de statschefer som inte deltar i toppmötena har emellertid Danmarks drottning Margrethe II suttit längst i EU – sedan den 14 januari 1972. Tvåa på den listan är kung Carl XVI Gustaf, som tillträdde den 15 september 1973.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons