GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

M vill avskaffa länsstyrelser

Moderaternas ungdomsförbund Muf fick partistämman med sig om att avskaffa landets länsstyrelser på sikt. Därmed kördes partistyrelsen över.
Publicerad 22 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 10:58
Mufs ordförande Matilda Ekeblad fick M-stämman med sig om att avskaffa länsstyrelserna. Arkivbild.
Mufs ordförande Matilda Ekeblad fick M-stämman med sig om att avskaffa länsstyrelserna. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT

Partistyrelsens förslag till den pågående M-stämman i Helsingborg var att se över länsstyrelsernas roll och uppgifter. Men Muf ville gå längre – och fick stämman med sig.

Beslutet blev att länsstyrelserna ska avskaffas på sikt.

– Det är ett uttryck för en väldigt stor frustration över hur länsstyrelserna hanterar vissa tillståndsprocesser, säger M:s ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson efter omröstningen.

– Hur det ska ske är en fråga för framtiden, tillägger hon.

Motivet för att avskaffa länsstyrelserna är, enligt Muf, att de tar beslut som politiker borde besluta om och är bromsklossar i många beslut som politiker tagit.

Exakt hur det ska gå till att avskaffa länsstyrelserna framgår inte, men M tror att "uppgifterna som i dag görs av länsstyrelser borde kunna föras över till kommuner, regioner eller myndigheter".

Enligt Mufs sätt att se på saken är länsstyrelser en "administrativ kvarleva från en svunnen tid när staten behövde regionala avdelningar i landet".

Maria Davidsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.