Annons

Häcken byter tränare: "Blåsa energi i laget"

Häcken missade det damallsvenska guldet. Nu får tränaren Mats Gren lämna sitt jobb i förtid.
I stället tar Robert Vilahamn, assisterande tränare i herrlaget, över.
– Vi vill blåsa lite energi i laget, säger sportchefen Martin Ericsson till TT.
Publicerad 22 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Robert Vilahamn, assisterande tränare i Häckens herrlag på fredagens träning. Nu tar han över som huvudtränare för damlaget.
Robert Vilahamn, assisterande tränare i Häckens herrlag på fredagens träning. Nu tar han över som huvudtränare för damlaget.Foto: Adam Ihse/TT

Förra helgen släcktes Häckens hopp om SM-guld när Rosengård säkrade förstaplatsen i damallsvenskan. Och nu får Mats Gren lämna sitt tränaruppdrag, när två damallsvenska omgångar och fyra matcher i Champions League-gruppspelet återstår av säsongen.

Mats Grens kontrakt med Häcken går egentligen ut vid årsskiftet.

Annons

– Under veckan har det vuxit fram att vi vill göra skiftet redan nu i stället för vid årsskiftet, säger Martin Ericsson.

Ersättaren fanns dessutom redan på Hisingen. Robert Vilahamn har de två senaste åren varit assisterande tränare för Häckens herrar och gör sin första träning med damlaget på måndag.

Han har ett avtal som sträcker sig till och med 2023.

– För mig är ett perfekt läge. Nu kan jag komma med energi och ork för att göra resultat direkt och även börja sätta saker inför nästa år, säger Robert Vilahamn till TT.

Några jätteförändringar blir det dock inte i början, tror den nye tränaren. Men det finns saker att finputsa och justera.

– Det finns en del detaljer i försvarsspelet och det höga presspelet där jag tror att jag kan bidra med mina erfarenheter och få bättre effekt till exempel, säger han.

– Sedan ska jag fundera lite på spelarna och vem som passar i vilken position och roll och så. Genom att ändra några små detaljer ska vi säkert kunna ge oss på Benfica.

Turbulent år

Beslutet att byta ut Mats Gren redan nu kommer bland annat efter 0–0-matchen mot AIK senast, där Häcken under uppmärksammade former tappade chansen att utmana Rosengård om guldet.

Mats Gren valde i matchen att bänka landslagsspelarna Julia Zigiotto Olme och Emma Kullberg, som båda har utgående kontrakt och kommer att lämna Häcken efter den allsvenska säsongen.

Det har dock inte påverkat klubbens beslut om tränarbytet, enligt Martin Ericsson.

Annons

– Den turbulensen har inget med det att göra egentligen. Men när vi såg att guldet är kört blev det lite enklare. Men vi har ju också tagit några extra dagar på oss att verkligen utvärdera situationen, säger han.

Tränarbytet kommer även i övrigt efter ett turbulent år för laget som i fjol – då under namnet Göteborg FC – vann damallsvenskan.

Strax före nyår lämnade den dåvarande styrelsen chockbeskedet om att elitverksamheten skulle läggas ner. En månad senare blev det dock klart att klubben i stället skulle tas över av Häcken.

Under Mats Grens ledning vann Häcken i våras svenska cupen och lyckades – till skillnad från Rosengård – också ta sig till det historiska första gruppspelet i damernas Champions League.

Satsar på CL-matcher

Där återstår efter de inledande förlusterna mot Lyon och Bayern München nu ett dubbelmöte mot Benfica samt returerna mot de båda storlagen.

– Vi har haft ett väldigt bra samarbete och jag har stor respekt för Mats och vårt samarbete. Det är ett tufft och tråkigt beslut utifrån personen Mats, säger Martin Ericsson.

– Men efter att vi värderat situationen kändes det rätt att göra det nu. Vi satsar fortfarande på de Champions League-matcher vi har var och då värderade vi det så här.

Jens Bornemann/TT

Mats Gren. Arkivbild.
Mats Gren. Arkivbild.Foto: Thomas Johansson/TT
Fakta: Så blev Göteborgs FC till BK Häcken

Fakta: Så blev Göteborgs FC till BK Häcken

2020

7 november: Göteborg FC säkrar sitt första SM-guld i allsvenskans näst sista omgång.

16 december: Laget blir utslaget ur Champions League av Manchester City.

17 december: Klubbens styrelse, med ordföranden Peter Bronsman i spetsen, fattar ett tills vidare hemligt beslut om klubbens framtid.

29 december: Chockbeskedet. Göteborg meddelar att man lägger ner elitverksamheten och ska dra sig ur damallsvenskan.

31 december: GFC meddelar att man trots allt ska spela vidare, men hoppas att en herrelitklubb ska ta över verksamheten.

2021

13 januari: BK Häcken meddelar att man på sitt årsmöte ska rösta om ett eventuellt ett övertagande av GFC.

27 januari: Häckens medlemmar röstar ja på klubbens årsmöte.

28 januari: Göteborg FC:s medlemmar röstar ja till övertagandet.

29 januari: Häckens nya damlag tränar för första gången tillsammans.

6 februari: Häcken besegrar Linköping med 2–1 i första matchen. Pauline Hammarlund gör det historiska första målet.

18 april: Häcken möter Hammarby i premiären i damallsvenskan.

Fakta: Häckens återstående matcher i år

Fakta: Häckens återstående matcher i år

31 oktober: Häcken–Djurgården.

6 november: Eskilstuna–Häcken.

10 november: Benfica-Häcken.

17 november: Häcken-Benfica.

9 december: Häcken–Bayern München.

15 december: Lyon–Häcken.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons