GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Med känslorna på högsta volym

Roland Klinteberg har sett Colin Nutleys Bröllop, begravning och dop.
Film/Recension • Publicerad 22 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 12:24
Bröllop, begravning och dop.
Bröllop, begravning och dop.
Foto: Jan Töve, Sweetwater Production AB

I en avlägsen framtid när filmforskare, kritiker och filmnördar kryssar fram genom den svenska filmhistorien spärrar de säkert upp ögonen när de kommer fram till Colin Nutley. Någonstans bland Ingmar Bergmans djupsinnigheter, Hasse Ekmans fjäderlätta komedier, Arne Mattssons färgglada deckare och Ragnar Frisks buskisrullar hittar de således en engelsman som nästan tagit patent på den blågula folksjälen. Fascinerade studerar de skyhöga publiksiffror på filmer som Änglagård, Black Jack och Under solen och noterar att kritikerna också varit med på noterna.

När de restaurerat allt som rör sig på Nutleys rullar konstaterar de dock att allt som glimmar inte är guld. Ett kvitto på det är nu aktuella Bröllop, begravning och dop som knappast går till eftervärlden som en fjäder i hatten på Nutley. Jag har inte sett så många av Nutleys tv-produktioner och Bröllop, begravning och dop snurrade förbi ögonen som en habil såpa om än i förädlad form tack vare att det jobbade en elit framför kameran. Man kunde också avnjuta det hela med ett avsnitt i taget om man så ville.

Kämpar med repliker

Nu skall vi alltså i nära två timmar se och höra familjerna Öhrn och Seger med röstresurserna på högsta volym botanisera sig genom alla känsloyttringar som blivit över sedan tv-serien. Ovan nämnda elit kämpar och sliter med nollställda repliker och ett manus som såväl Nutleys hustrun Helena Bergström i En underbar jävla jul och Kjell Sundvall i Tomten är far till alla barnen redan har mjölkat grädden ur.

Nu är det lyckligtvis så att skickliga ”gamla” proffs alltid kan jobba enligt Kajsa Varg-receptet att ”man tager vad man haver” och gör sitt bästa av det. Marie Göranzon och Robert Gustafsson är således flera nummer större än historien de är involverade i och det gäller även övriga i projektet. De tacklar sina roller med samma energi som den julbelysning som trots energikris dränker duken i en orgie av sprakande ljusfägnad.

Kan då Colin Nutleys namn ro filmen i land på gamla meriter? Jag tvivlar men osvuret är bäst eftersom tv-serien kan ha krattat i manegen för filmen. För min del är det hur som helst ingen för tidig julklapp.

Filmrecensioner

Film

Bröllop, begravning och dop

Regi: Colin Nutley

Medverkande: Helena Bergström, Marie Göranzon, Maria Lundqvist och Robert Gustafsson med flera

Betyg: 2

Roland Klinteberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.