GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Region Skåne ger råd efter våg av RS-virus

RS-virus ökar kraftigt och har kommit tidigare än andra år. Nu ger Region Skåne råd om hur man bäst undviker smittan för de minsta.
Skåne • Publicerad 22 oktober 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
På Skånes Universitetssjukhus är 14 barn med RS-virus inlagda.
På Skånes Universitetssjukhus är 14 barn med RS-virus inlagda.
Foto: Gustav Sjöholm/TT

Viruset påverkar framförallt små barn och brukar spridas under vinterhalvåret. Enligt Region Skåne beror den tidiga ankomsten på att viruset sattes på paus under coronapandemin.

– Den årliga RS-epidemin uteblev förra vintersäsongen och avbröts tidigt säsongen 2020 vilket innebär att fler barn än vanligt inte tidigare haft RS och därmed saknar immunitet mot det, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

På Skånes Universitetssjukhus är 14 barn med RS-virus inlagda. Regionen uppger att de har ett högt tryck och att väntetiderna på barnakutmottagningen är längre än vanligt. Bland barnen som vårdas är de flesta under ett år och behandlas med syrgas.

– Vi har ett fortsatt högt tryck både på akutmottagningarna och på våra vårdplatser. Det innebär att vi tvingats ställa in viss planerad vård för att kunna ta hand om alla svårt sjuka barn med RS-virus. Vi tror att antalet fall kommer att öka, säger Helena Elding Larsson, verksamhetschef på verksamhetsområde Barnmedicin på Skånes universitetssjukhus.

Regionen ger nu råd för hur föräldrar ska göra för att undvika smittan. Det handlar bland annat om att begränsa kontakter utanför familjen och att vara noga med handhygien.

Råd för att undvika RS-viruset

• Tvätta händerna ofta och se till att äldre syskon också tvättar händer innan de är nära spädbarnet. Det är särskilt viktigt efter arbete och skola.

• Hosta och nys i armvecket och vänd dig bort från barnet när du hostar och nyser

• Var uppmärksam på symptom hos syskon.

• Undvik att träffa andra som är förkylda och undvik även sammanhang där du och ditt spädbarn möter många människor såsom, caféer och köpcentrum.

• Begränsa antalet personer utanför familjen som har fysisk kontakt med ditt spädbarn. Träffa de som är utanför familjen utomhus eller håll avstånd inomhus.

• För att minska smittan till spädbarnet kan syskon i yngre förskoleålder vara hemma från förskolan.

Lovisa HenrikssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.