Annons

Mystisk nödsignal i havet var från lastbil

Ett mystisk nödsignal längs den skånska västkusten har gäckat både flygledare och sjöräddningen. Nu har mysteriet fått sin lösning, rapporterar Sydsvenskan.
Publicerad 24 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Förra fredagen sökte en helikopter utanför Ven. Någon båt i sjönöd hittades aldrig. Arkivbild.
Förra fredagen sökte en helikopter utanför Ven. Någon båt i sjönöd hittades aldrig. Arkivbild.Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Nödsignalen, som används för båtar i sjönöd, sändes ut fyra gånger under den senaste månaden. Förra fredagen sökte en helikopter från sjö- och flygräddningscentralen kring ön Ven i Öresund, utan resultat.

I veckan gav sig Post- och telestyrelsen ut för att spåra signalen. Allt tydde då på att båten låg på land i närheten av Glumslöv, mellan Helsingborg och Landskrona. Någon båt återfanns dock aldrig.

Annons

– I onsdags kunde de med sin utrustning pejla den. Det var en stulen nödsändare, som någon kastat ifrån sig i skogsdunge. Den var stulen från en lastbil. Vi vet inte hur eller varför den färdades på en lastbil, säger Sara Jönsson, assisterande räddningsledare på Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral till Sydsvenskan.

Sändaren kan störa ut fartyg i verklig sjönöd, uppger hon.

– Så fort de går igång måste vi få tyst på dem.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons