GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Påven vädjar: Sänd inte migranter till Libyen

Påve Franciskus vädjar om att den praxis som innebär att migranter sänds tillbaka till Libyen eller andra osäkra länder, och där utsätts för "omänskligt våld", omedelbart ska upphöra.
Publicerad 24 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 17:26
Påven vädjade om en annan hantering av migranter efter söndagsbönen.
Påven vädjade om en annan hantering av migranter efter söndagsbönen.
Foto: Andrew Medichini/AP/TT

Det var efter söndagsbönen på Petersplatsen i Vatikanstaten i Rom som påven gjorde det känslosamma uttalandet.

– Det är så många av dessa män, kvinnor och barn som blir föremål för omänskligt våld. Återigen ber jag det internationella samfundet att leva upp till sina löften att finna gemensamma, konkreta och hållbara lösningar för att hantera flödet av migranter i Libyen och Medelhavet, säger han.

FN:s flyktingkommissariat UNHCR och människorättsorganisationer har länge fördömt de förhållanden som råder i migrantlägren i Libyen. Rapporter finns om att människor har utsatts för misshandel, våldtäkter och andra former av tortyr i lägren.

Men många migranter har uthärdat de vidriga förhållandena i långa perioder i väntan på plats ombord på – ofta sjöovärdiga – båtar som människosmugglare förfogar över.

För närvarande anländer ett ökat antal människor i migrantbåtar från Libyen till Italien. Exempelvis har omkring 3 400 migranter nått hamnstaden Roccella Ionica hittills i år – att jämföra med 2019 då totalt 480 migranter nådde staden.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.