Annons

Det nordiska batteribältet växer fram

Skellefteå är inte ensamt i Norden med sin batterisatsning. Både i Norge och Finland tar man nu upp konkurrensen.
Tillsammans bildar de ett nytt nordiskt "batteribälte".
Publicerad 25 oktober 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Det nordiska batteribältet växer fram. Till höger syns första etappen i bygget av Northvolt Ett i Skellefteå.
Det nordiska batteribältet växer fram. Till höger syns första etappen i bygget av Northvolt Ett i Skellefteå.Foto: Johan Hallnäs/TT

I de nordliga delarna av Sverige, Finland och Norge finns kommer det att finnas stora batterifabriker om allt går enligt planerna i grannländerna. Det är Freyr battery som ska bygga en fabrik i Mo i Rana i Norge, och som planerar för en fabrik i Vasa i Finland.

Företagen kommer vara rivaler på marknaden, men också dra till sig kompetens, infrastruktur och underleverantörer till "bältet" av batteritillverkare.

Ansamling gör det mer attraktivt

Annons

Enligt Anja Palm, näringslivschef i Skellefteå kommun, blir Skellefteå mer attraktivt som etableringsplats för underleverantörer i och med planerna i grannländerna.

– Ett argument för att man inte skulle välja Skellefteå i dag är att "vi kommer inte bara leverera till Northvolt, utan vill rikta oss mot flera batteritillverkare, då är det bättre att ligga i Centraleuropa", säger hon.

– Om vi i stället har ett starkt batteribälte med Sverige, Finland och Norge skapar det förutsättningar för underleverantörer att finnas i regionen och ha nära till marknaden.

Fler företag kring Northvolt

Runt batterifabriken i Skellefteå har underleverantörerna börjat slå ner rötterna.

På samma industritomt som Northvolt finns ett dotterbolag till ett sydkoreansk företag, Dongjin Sweden AB, som tillverkar det aktiva materialet till batterierna. Där finns också det kinesiska företaget Kedali Industry som tillverkar behållare till batterier, och det svenska företaget Cinis Fertilizer som ska ta tillvara på restprodukten natriumsulfat och använda det till konstgödsel.

Tea Oscarsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons