Annons

Störande musik drivs med stulna mastbatterier

Polisen i Värmland utreder stölder av reservbatterier vid master för mobiltelefoni och radiokommunikation.
Enligt polisen används de stulna batterierna för att driva stora ljudanläggningar i bilar och a-traktorer. Flera ton batterier har beslagtagits.
Publicerad 25 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Reservbatterier vid kommunikationsmaster stjäls för att driva stora ljudanläggningar i bilar och a-traktorer, enligt polisen i Värmland. Arkivbild.
Reservbatterier vid kommunikationsmaster stjäls för att driva stora ljudanläggningar i bilar och a-traktorer, enligt polisen i Värmland. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

En man i 20-årsåldern har suttit anhållen i ärendet, men är nu släppt. Det finns även fler misstänkta. Flera är under 18 år.

Batterierna finns i teknikbodar vid mobilmaster och sändningsmaster. De ska se till att masten fungerar även om den ordinarie strömförsörjningen bryts av någon anledning.

Annons

Den som vill stjäla batterier måste alltså först bryta sig in i teknikboden.

– Det här är rätt allvarligt. Man ger sig på samhällets infrastruktur, säger Lars Hedelin, presstalesperson på polisen.

Ett sådant reservbatteri är större än ett vanligt bilbatteri, och ser annorlunda ut.

– Men det är fortfarande hanterbart att ha i en bil, säger Hedelin.

Helt utslagen

Stölderna har pågått i Värmland sedan 2018.

I förra veckan gjorde polisen i Torsby husrannsakan i en bostad med tillhörande garage och fordon. Flera ton batterier beslagtogs. Trots det är alla stulna batterier ännu inte hittade.

Ärendet utreds som stölder. Men sabotage eller blåljussabotage kan också bli aktuella brottsrubriker. Flera av de drabbade masterna driver radiosamband som används av polis, ambulans och räddningstjänst. Om reservbatterier saknas vid ett elavbrott, blir masten helt utslagen.

Polisen har uppmärksammat att batterier av denna typ använts i bilar som spelat störande musik.

– I delar av Värmland har det varit enorma problem med otroliga ljudanläggningar i bilar, rullande diskotek som stör hela stadsdelar, säger Lars Hedelin.

– Såna ljudanläggningar driver man inte med en strömsladd på bilens batteri. De kräver egna drivkällor, noterar Hedelin.

Föräldrar kan äga

Annons

Batterier med tillräcklig kraft är dock dyra att köpa.

– Man skulle önska att föräldrar och vårdnadshavare till ungdomar med bilar som har en imponerande ljudanläggning går och tittar vad det är för grejer som sitter i.

– Ofta är det föräldrar som står som ägare till de här bilarna och a-traktorerna. Och som ägare är du ansvarig för vad som finns i bilen, säger Lars Hedelin.

Nu görs en teknisk undersökning av de beslagtagna batterierna.

Om ärendet går till åtal och fällande dom, kan det bli aktuellt med skadestånd till bolagen som ansvarar för masterna.

Micke Larsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons