GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Med Österlen som ny deckarmiljö

Från Uppland till Skåne och från Ann Lindell till Sammy Nilson. Förutsättningarna är rejält förändrade i Kjell Erikssons nya kriminalroman Dödligt tillstånd. – Jag flyttade själv till Österlen för drygt ett år sedan och då kändes det naturligt att flytta hit även litterärt, säger han.
Publicerad 26 oktober 2021 • Uppdaterad måndag 21:03
Kjell Eriksson har bott på österlen drygt ett år.
Kjell Eriksson har bott på österlen drygt ett år.
Foto: Emil Malmborg

Det är från trädgårdsmästarebostaden vid Christinehofs slott som deckarförfattaren Kjell Eriksson svarar när jag ringer upp för en intervju om nyutkomna Dödligt tillstånd. En passande plats för en författare med lantarbetar- och trädgårdsmästarbakgrund.

– Jag har bara bott här ett år men satte igång och planterade omedelbart, berättar han entusiastiskt. Jag har massor av hallon, jordgubbar, blåbär och mycket annat. Och härom veckan satte jag 550 pioner.

Kjell Eriksson är född och uppvuxen i Uppsala men har också bott mycket utomlands, bland annat i Brasilien och Barcelona.

– Jag har inte haft någon fast punkt i Sverige på tio år men varit i Skåne och snokat runt tidigare, förklarar han. Jag vill bo i zon 1, ha nära till kontinenten och så lockar den långa odlingssäsongen. Jag stormtrivs och känner att jag borde flyttat hit för 30 år sedan.

Den egna journalen

Kjell Erikssons nya kriminalroman – den 13:e i hans prisade serie om Uppsalapolisen Ann Lindell – utspelas alltså på Österlen. Det är vinter, mörkt och blåsigt när Lindells gamla poliskollega Sammy Nilsson kommer dit på jakt efter en seriemördare. Boken börjar minst sagt dramatiskt, ett par månader tidigare på Akademiska sjukhuset i Uppsala där Sammy Nilsson vaknar upp efter en stor hjärtoperation. I sitt förvirrade postoperativa tillstånd hör han en nyss influgen medpatient yttra meningen ”Fly bort från otukten” – en mening som har koppling till en mördare Sammy jagat utan framgång i flera år.

När han så småningom skrivs ut drar han igång en utredning. Och om Kjell Erikssons flytt påverkade miljön i Dödligt tillstånd så påverkade hans hjärta i högsta grad idén till handlingen.

– Journalanteckningarna som inleder boken är skrivna av en av Sveriges bästa hjärtkirurger och det är ett utdrag ur min egen journal, avslöjar han.

Dödligt tillstånd

Vid midsommar förra året drabbades Kjell Eriksson av en komplikation efter en blodförgiftning som satte sig på hans hjärta.

– Bokens titel fick jag gratis av samma läkare som skrev journalen, berättar han. Kvällen jag kom in till sjukhuset tittade han till mig och sa att han egentligen ville operera omedelbart men det gick inte så han skulle göra det halv sex på morgonen i stället. Och så lade han till: ”Du ska veta att du befinner dig i ett dödligt tillstånd. Men sov så gott, så ses vi morgon”. Och jag sov faktiskt fantastiskt bra.

– Sedan använde jag miljön på intensivvårdsavdelningen och uppvaket i boken. Det snurrar verkligen till i huvudet, man blir avstängd från allt och hallucinerar. Det var en spännande miljö att skriva från.

Ann Lindell är bara med i utkanten av Dödligt tillstånd.

– Det kändes naturligt att flytta till Skåne litterärt, jag hittade huset här precis efter att jag skrivits ut från sjukhuset, men jag kunde inte flytta på Ann Lindell, förklara Kjell Eriksson. Hon har lämnat polisen och Uppsala och bor i en by utanför Gimo där hon ystar ost. Hon är så väletablerad där att det vore tjänstefel att flytta henne. Hon får vara kvar och vara lite lycklig.

Varför blev det just Sammy Nilsson istället?

– Han figurerar i de flesta Ann Lindell-böcker och både jag och Ann tycker om honom. Sedan är frågan var han tar vägen efter detta? Blir han kvar i Skåne eller sticker han till Uppsala?

Trött på genren

Kjell Eriksson debuterade som författare i 40-årsåldern med romanen Knäppgöken (19993). Efter det kom ytterligare en roman och en reportagebok innan den första Ann Lindell-deckaren, Den upplysta stigen, 1999. 2009 kom del tio, Öppen grav, och såg länge ut att vara seriens sista.

– Jag var ganska trött på deckargenren då och tyckte att det här snacket om deckaren som berättar om samhället var falsk reklam. Mot pedofili och kvinnomord är väl de flesta med normal läggning. Min agenda var att presentera ett annat Uppsala, ett annat Uppland och kanske också med ett annat språk och andra människor – vanliga människor som jag mött under mitt liv och min uppväxt. Mitt standardsvar när någon frågade om Ann Lindell skulle komma tillbaka var att om jag träffar henne på Uppsalas gator och hon har något spännande att berätta kanske jag kan skriva igen.

Tio år tog det innan Ann Lindell hade något nytt att berätta. 2019 kom hon tillbaka i Den skrattande hazaren där hon har lämnat polisen och flyttat till en liten by där hon arbetar på det lokala mejeriet. När någon tänder eld på byskolan som fungerar som flyktingförläggning blir hon dock indragen i utredningen.

– Jag tyckte då att utvecklingen i Sverige de senaste åren, med bränder på flyktingförläggningar och hot och också det som hände 2015 med flyktingvågen: resonemangen, Sverigedemokraterna och ett öppet rasistisk språk i samhället, var något jag ville gestalta, säger Kjell Eriksson.

Kjell Eriksson hyr numera Christinehofs trädgårdsmästarbostad.
Kjell Eriksson hyr numera Christinehofs trädgårdsmästarbostad.
Foto: Emil Malmborg

Nytt tema

Under Lindell–uppehållet skrev Kjell Eriksson bland annat självbiografiska Simma i mörker och två helt andra kriminalromaner, Spetsad och Smärta, om kommissarie Santos som utspelas i den lilla by i Brasilien som han då flyttat till och där han har sambo och en liten son och fortfarande tillbringar mycket tid.

– Delar av Dödligt tillstånd skrev jag där i vintras, berättar han.

Vad det blir för bok härnäst är Kjell Eriksson inte säker på men han vet vad han vill skriva om.

– Jag har ett tema som ligger mig varmt om hjärtat och har varit aktuellt i Skåne sedan 1910. Då importerade man galizier (personer från den polsk–ukrainska regionen Galizien, reds anm.) för att jobba i jordbruket och jag tänker på alla dem man möter på fälten nu, som jag har pratat en del med, som jobbar med kålodling, äpplen och andra grödor. Jag har provskrivit lite. Det kan bli en vanlig roman eller en Sammy Nilsson-historia. Vi får se.

Kjell Eriksson om ...

... det blir någon mer bok om kommissarie Santos: Han borde verkligen det. Han företräder ju en viss utvecklingen och tanken var att han skulle förändras ytterligare på ett mer avgörande sätt i bok tre. Men faktum är att de böckerna aldrig blev någon succé. Det är svårt för en etablerad svenskskrivande författare att skriva om annat än Sverige. och man kan inte bara skriva för sig själv.

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.