GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Efter tillbudet – nu uppmanar han fler att använda reflex

Höstens och vinterns intåg innebär mörkare morgnar och kvällar. Det brukar även innebära att antalet olyckor mellan cyklister och bilister ökar. Viktor Bodén Björk var bara millimeter ifrån en tragisk olycka och nu vill han varna andra.
KRISTIANSTAD • Publicerad 27 oktober 2021 • Uppdaterad tisdag 15:23
Viktor Bodén Björk blev först chockad, sedan upprörd.
Viktor Bodén Björk blev först chockad, sedan upprörd.
Foto: Mikael Persson

När Viktor Bodén Björk tidigt en morgon satt i bilen på väg till sitt arbete i Färlöv, cyklade en man plötsligt ut mitt i vägen framför bilen. Viktor Bodén Björk fick tvärnita och var bara millimeter ifrån att köra på cyklisten.

– Han hade varken reflex eller signalerade för att han skulle på vägen. Han tittade bara på mig och cyklade vidare när jag stannade bilen, säger Viktor Bodén Björk.

Viktor Bodén Björk blev chockad av händelsen. När chocken lade sig blev han även upprörd.

– Det är tråkigt att folk inte har mer respekt för sitt eller andras liv. Det hade inte varit kul för någon om jag kört på mannen, säger han.

Det är höst och det blir mörkare för varje dag. Då gäller det verkligen att se varandra i trafiken.

Viktor Bodén Björk menar även att det är sällan som han ser att folk använder reflexer när han är i trafiken.

– En del har reflexer, men det är långt ifrån alla. Och det är inte bara ungdomar som är utan reflexer, det är även vuxna och äldre människor, säger Viktor Bodén Björk.

På Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF) menar man att ha reflex på vintern borde vara lika självklart som att ha mössa och vantar när det är kallt. Men att säkerheten i trafiken är ett delat ansvar.

– Det är höst och det blir mörkare för varje dag. Då gäller det verkligen att se varandra i trafiken. För cyklister gäller det att utrusta sig för att kunna bli sedd. Och som motorförare gäller det att vara vaksam, säger Rickard Cosini, kommunikationsansvarig på NTF.

Reflex på vintern borde vara lika självklart som mössa och vantar när det är kallt, menar NTF.
Reflex på vintern borde vara lika självklart som mössa och vantar när det är kallt, menar NTF.
Foto: Fredrik, Varfjell

– Det är en överrepresentation av olyckor för att man inte ser varandra, fortsätter Rickard Cosini.

Men att gräva i byrålådan efter sina gamla reflexer kan också vara riskabelt menar han.

– Det är viktigt att säkerställa att man har bra reflexer. Många syr i dag in reflexer i kläder. Problemet är att de slits vid tvätt. Även de som man hänger på kläderna slit och de tål inte hur mycket som helst. Den reflekterande förmågan försvinner efter ett tag och därför bör man kolla sina reflexer innan man beger sig ut.

– Sen tycker jag att det är viktigt att påpeka att det alltid är bättre att ha färgglada kläder än mörka kläder. Det ersätter inte reflexer, men det är bättre.

Så kontrollerar du att din reflex fungerar:

Häng upp den gamla reflexen och en ny reflex i ögonhöjd ett mörkt rum. Lys på reflexerna med en ficklampa från ca fyra meters avstånd. Om den gamla reflexen syns betydligt sämre än den nya är det dags att byta ut den.

Ligger en reflex i fickan tillsammans med till exempel småpengar blir den snart repig och tappar mycket av sin reflexförmåga.

Om reflexerna utsätts för värme (till exempel i en varm bil) kan viktiga optiska delar förstöras. Ifall vatten kommer in i reflexen kan reflektionsförmågan också förstöras.

Källa: Trygg hansa

Ebbe Gertten
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.