Annons

Höstens hetaste och en iskall i SHL

En hemvändare, två veteraner och en imponerande vändning.
Det är tre av snackisarna när SHL nått eller börjat nå första fjärdedelen.
Men inget slår förstås supportrarnas återkomst.
Publicerad 27 oktober 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Supportrarna har återvänt och gjort ishockeyn levande igen.
Supportrarna har återvänt och gjort ishockeyn levande igen.Foto: Tommy Holl/TT

I en haltande tabell har nio av lagen redan nått en fjärdedel av säsongen, ledande Frölunda har passerat den och några klubbar gör det på torsdagskvällen.

Här är höstens...

Annons

Höjdare: Supportrarna. När entréerna öppnade och fansen vällde in på arenorna igen den 30 september blev det plötsligt rena SM-finalstämningen. Både på läktarna och isen. Spelarna taggade till som om allt skulle avgöras direkt den kvällen och publiken likaså. Plötsligt är hockeyn levande igen – efter 18 månader av stämningssänkare i tomma arenor.

Hemvändare: Han var brutalt saknad förra säsongen – och i sin tredje vända i Frölunda har amerikanske pucktrollaren och spelgeniet Ryan Lasch visat varför. Förra säsongens sämsta lag i numerärt överläge är nu överlägset bäst med en effektivitet på över 43 procent. Lasch leder poängligan med 21 poäng, 3 mål och 18 assist, och Frölunda toppar tabellen.

Veteraner: Richard Gynge och Robert Rosén har alltid haft en speciell kemi – men 34-åringarnas start på den här säsongen har varit något utöver det vanliga. Regerande mästarlaget Växjös veteranduo har tillsammans gjort 38 poäng på 13 matcher, Gynge (9+11) är tvåa och Rosén (6+12) trea i poängligan.

Nykomling: Patrik Karlkvist har genom åren öst in poäng i hockeyallsvenskan och Modo (för det mesta). När han nu för första gången fått chansen i SHL och höstens succélag Oskarshamn är det inte utan att man undrar varför den 29-årige Södertäljeprodukten inte hamnat i högsta serien tidigare. Sju mål och tolv poäng på 13 matcher imponerar.

Strauss: Mycket har varit ljuv musik för serietvåan Skellefteå under hösten – exempelvis målvaktssidan. Nye amerikanen Strauss Mann ersatte Nordamerikaflyktade Arvid Söderblom och med redan vasse Gustaf Lindvall kvar har bra blivit ännu bättre. Båda har över 94 i räddningsprocent och är SHL:s hetaste målvaktspar.

Comeback: Efter fyra förluster på de fem första matcherna började en del undra om Leksands succésäsong i fjol bara var ett undantag. Att allt skulle bli som vanligt med bottenkamp igen. Sju raka segrar och en poänggivande övertidsförlust senare verkar den risken minimal. Max Veronneau och Mikael Ruohomaa är kanske inte Marek Hrivik och Peter Cehlarik, men så här långt riktigt bra ersättare. Häromdagen förlängde sportchefen Thomas Johansson och tränaren Björn Hellkvist sina kontrakt till 2025.

Debut: Backen John Nyberg värvades från Brynäs till Linköping och debuterade mot sitt gamla lag med att passa fram till 1–0-målet i 3–0-segern inför över 8 000 åskådare i nya hemmaarenan. En drömstart och samtidigt en hyfsad passning till gamla klubben...

Felsatsning: Efter bara 13 matcher valde meriterade amerikanen Barry Smith att hoppa av sitt nya tränarjobb i Djurgården. Då hade förlusterna staplats på varandra och nått tvåsiffrigt och 69-åringen, femfaldig Stanley Cup-mästare som assisterande tränare, tappat hoppet om att kunna vända trenden. Bara knappt sju veckor in på säsongen.

Vingligaste: Färjestad och Luleå hissades av många som guldfavoriter inför säsongen, men starten har varit allt annat än övertygande och båda ligger utanför topp sex. På torsdagen möts de i Luleå – kan något av lagen ge oroliga supportrar guldvibbar?

Göran Sundberg/TT

Richard Gynge och Robert Rosén, spelarna längst till höger, jublar efter ett av många mål under hösten.
Richard Gynge och Robert Rosén, spelarna längst till höger, jublar efter ett av många mål under hösten.Foto: Mikael Fritzon/TT
Det började deppigt – men nu jublas det var och varannan kväll i Leksand.
Det började deppigt – men nu jublas det var och varannan kväll i Leksand.Foto: Ulf Palm/TT
Barry Smith.
Barry Smith.Foto: Andreas Hillergren/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons