Annons

Många nöjda med nya matvanor

Publicerad 10 november 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Fyra av tio svarar att de äter mer varierad kost nu än för tio år sedan.
Fyra av tio svarar att de äter mer varierad kost nu än för tio år sedan.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Mycket hinner hända på tio år – även i kylskåpet. Nio av tio upplever sig ha andra matvanor nu jämfört med för tio år sedan och nästan 80 procent av dessa tycker att förändringen är positiv. Det visar en undersökning av Censuswide beställd av matkasseföretaget Hellofresh, i vilken 511 personer från Sverige deltog. Fyra av tio äter mer varierad kost och lika stor andel lagar mer mat hemma. Över en tredjedel svarar också att de äter ute i mindre utsträckning. (TT)

"Så fort det blir stökigt lagar man dålig mat, det spelar ingen roll om man är professionell kock eller inte."

Kocken Sayan Isakssons bästa husmorstips är att hålla rent i köket, berättar han för SvD Mat & Resor. (TT)

Sayan Isaksson.
Sayan Isaksson.Foto: Veronica Johansson/SvD/TT
Veckans tips

När man kokar buljong på till exempel kött- eller grönsaksrester bör man inte vrida upp plattan på alltför hög temperatur. Buljongen ska nämligen hellre sjuda länge och väl än stormkoka – bland annat för att grönsakerna annars kan koka sönder och bli svårare att sila bort. (TT)

Ha tålamod med buljongen och låt den sjuda.
Ha tålamod med buljongen och låt den sjuda.Foto: Matthew Mead/AP/TT
Visste du att …

… za'atar från början är det arabiska namnet på en färsk ört? Smaken på örten, som på svenska ibland kallas för syrisk oregano, påminner lite om citrontimjan, skriver Tareq Taylor i sin kokbok "Tareq Taylors matresa" (Bonnier Fakta, 2021). Men för de flesta är za'atar mer känt som en kryddblandning. Den används ofta i mat från Mellanöstern och består av sesamfrön, sumak och den syriska oreganon. (TT)

Kryddblandningen za'atar.
Kryddblandningen za'atar.Foto: Nedim Bajramovic/Shutterstock
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons