GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Rätten: Knivattack mot lärare var mordförsök

Femtonåringen bakom skolattacken i Eslöv är skyldig till mordförsök och ska nu genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning.
Rättegången har varit värdig och lugn, sammanfattar Källebergsskolans rektor, men också tung och påfrestande.
Eslöv • Publicerad 11 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Väktare på plats när rättegången om skolattacken i Eslöv avslutades i Lunds tingsrätt.
Väktare på plats när rättegången om skolattacken i Eslöv avslutades i Lunds tingsrätt.Foto: Johan Nilsson/TT

En fem dagar lång rättegång, nästan helt och hållet bakom stängda dörrar, har avslutats i Lunds tingsrätt.

Pojken har erkänt att han iförd stridskläder, skelettmask och hjälm gick in på sin skola den 19 augusti, utrustad med knivar och pistolattrapp.

Han var ute efter muslimer och prideanhängare på skolan och enligt vad han själv skrivit före dådet var planen att döda.

– Rätten har visat stor hänsyn mot alla inblandade. Men den har varit lång, tung, intensiv och givetvis påfrestande. Det tror jag att alla förstår, säger rektor Annelie Arvidsson om rättegången.

"Sent att ångra sig"

Pojken har via sin försvarsadvokat hävdat att knivattacken som tillfogade en lärare livshotande skador inte var ett mordförsök, utan borde ses som grov misshandel. Detta eftersom han greps av ånger när läraren segnade ner och att han därefter inte längre hade uppsåt att döda varken den angripne läraren eller någon annan på skolan.

– Det var kanske lite sent att ångra sig när det gäller läraren – han döms för mordförsök, konstaterar 15-åringens försvarsadvokat Leif Persson.

Både han och pojken har förstått att detta skulle kunna bli rättens slutsats och det preliminära beskedet från advokaten är att domen inte kommer att överklagas.

Om den rättspsykiatriska undersökningen visar att pojken var påverkad av en allvarlig psykisk störning när han begick brotten kommer han att dömas till rättspsykiatrisk vård, annars till sluten ungdomsvård.

"Mått jävligt dåligt"

TT: Varför gjorde han det här?

– Han har under hela sommarlovet vänt på dygnet. Han har tittat på skolskjutningar, han har inhalerat aerosolgas och han har fått hallucinationer. Han har helt enkelt mått jävligt dåligt, säger försvarsadvokat Leif Persson.

Han pekar också på pojkens förmåga att dölja sitt dåliga mående och att han har blivit bejakad av andra som han har haft kontakt med på nätet.

– Han har haft ett stort antal olämpliga kontakter, som kanske inte ligger bakom detta, men som i viss mån har uppmuntrat honom. Men han har själv varit ganska drivande, så han får naturligtvis själv ta det yttersta ansvaret för vad han har gjort, säger försvarsadvokaten.

Utöver mordförsöket anser tingsrätten att bevisningen också är övertygande för att pojken har utövat grovt hot mot tjänsteman, det vill säga mot den polis som avväpnade honom efter attacken. Han döms också för större delen av de övriga grova hot han är åtalad för.

"Rädsla och oro"

Parallellt med rättegången har skolundervisningen fortsatt på Eslövsskolan. Det går inte att säga skolan har återhämtat sig efter dramatiken på höstterminens andra dag, men rättsprocessen är ett viktigt steg på vägen mot återhämtning, tycker rektorn Annelie Arvidsson.

– När åtal väcktes och det blev rättegång så var det självklart mycket minnen och känslor som väcktes. Rädsla och oro kom upp både bland elever och personal, men jag tror att detta är en viktig del i processen att gå vidare, säger hon.

Det är fortfarande oklart när läraren som blev knivhuggen kan återgå till jobbet.

– Han och jag för en dialog om det tillsammans med hans lärare, säger rektorn.

Cecilia Klintö/TT

Annelie Arvidsson, rektor på Källebergsskolan i Eslöv, som utsattes för en skolattack den 19 augusti.
Annelie Arvidsson, rektor på Källebergsskolan i Eslöv, som utsattes för en skolattack den 19 augusti.Foto: Johan Nilsson/TT
Försvarsadvokat Leif Persson säger att domen preliminärt inte kommer att överklagas.
Försvarsadvokat Leif Persson säger att domen preliminärt inte kommer att överklagas.Foto: Johan Nilsson/TT
Fakta: Kort om rättegången

15-åringen har gjort sig skyldigt till mordförsök mot en lärare och grovt hot mot en polis. Han är också åtalad för grovt olaga hot mot 14 elever och fem andra skolanställda. Lunds tingsrätt har ännu inte preciserat närmare, men meddelat att bevisningen är övertygande i större delen av dessa fall.

Femtonåringen har krävts på 165 000 kronor i skadestånd till läraren och 20 000 kronor till var och en av de andra. Mindre skadeståndskrav har också riktats också mot hans vårdnadshavare. I denna del har domstolen inte meddelat beslut.

Enligt åklagaren handlar det om hatbrott: "Motivet för brottet har varit att kränka en folkgrupp eller en annan sådan grupp av personer på grund av ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning", skrev åklagaren i stämningsansökan.

Av förundersökningen framgår att pojken var ute efter muslimer och prideanhängare på skolan. Han har använt sig av nazistiska symboler och referenser.

Under rättegången har pojken också ställts till svars för att i maj ha haft med sig tre kastknivar till skolan och tingsrätten anser honom skyldig även i denna del.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.