GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Yrkeslivet har lett till många spännande möten

Krönika • Publicerad 21 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Lars J Eriksson är skribent på Norra Skåne.
Lars J Eriksson är skribent på Norra Skåne.

Numera är jag vid en tidpunkt då jag i tankarna börjar summera mina upplevelser som verksam inom tidningsvärlden sedan 1982. Otaliga minnesbilder far genom huvudet kring människor och situationer som jag upplevt. Några möten har särskilt etsat sig fast.

En som definitivt sticker ut över mängden är tidigare Electroluxchefen Hans Werthén. Medan vi idag har en rätt färglös skara ledande företrädare för näringslivet var han en särpräglad person. Han var de snabba replikernas man och kanske inte alltid så politiskt korrekt. En redaktörskonferens i Stockholm avslutades med att Hans Werthén skulle ansluta till middagen. Där drog han en rad historier som fick oss alla att skratta, som den klassiska om hur han köpte företaget Gränges genom att skriva ner ett avtal på en servett på klassiska krogen Riche, vem av dagens företagsledare vågar göra en sådan miljardaffär utan en hord advokater bakom sig.

Han var civilingenjör med inriktning mot TV-mediet och pionjären bakom att vi fick television i vårt land. En tid arbetade han åt företaget AGA som gjorde TV-apparater. Där kläckte han idén att använda trälådorna som komponenterna kom i till att göra höljet till TV-apparaterna. Han konstruerade också ny radioteknik så att vi i Sverige kunde lyssna på Radio Luxemburg med den senaste popmusiken.

Han berättade om sitt lyxiga armbandsur av ett känt märke. Han hade köpt den på gatan i Singapore för en hundralapp. Varför köpa för tusentals kronor, piratkopian fungerade utmärkt.

Så höll det på under kvällen. Vi trodde han pliktskyldigt som den upptagna person han var skulle stanna en kort stund men han beställde in både en och två whisky och vi blev sittande till midnatt.

Om ett möte med författaren Ivar Lo Johansson har jag tidigare skrivit. Det blev ett oförglömligt minne med en av 1900-talets största författare som beskrev sina rötter i det svenska statarsamhället. Även han överraskade med att vilja vara med på kvällen och berätta om sitt liv på en middag i restaurang Gondolen i Katarinahissen.

Tillsammans med en kollega hämtade jag ner författaren och akademiledamoten PO Sundman till ett Rotaryföredrag i Nyköping, staden där jag tidigare arbetade. Senare åt vi middag hela kvällen och han gav oss till livs en mängd historier om författarkollegor, livet som hotellägare i Jämtland och deltagare i den svenska arktisexpeditionen på isbrytaren Ymer. Men om akademin var han ytterst diskret.

Stod en stund och pratade med en flintskallig man i det rätt stora sällskapet. Jag visste inte hur Jenkins såg ut och först när vi satte oss till bords insåg jag att att det var EU-kommissionens mäktige ordförande jag talat med.

Inför kärnkraftsomröstningen hamnade jag på ett litet möte i riksdagen som Linje 3:are höll inför en av debatterna. Där mötte jag tidigare statsrådet Ulla Lindström, den som mer än någon annan bidrog till att Sverige aldrig skaffade kärnvapen. Hon var väldigt karismatisk men också en ytterst bestämd kvinna. Två kvällstidningsjournalister hade smugit sig in på det slutna mötet men när hon upptäckte det fick de en utskällning som inte var av denna världen och lommade ut.

Den internationellt mest kända person jag mött var Roy Jenkins, en gång brittisk finansminister. Jag bjöds in till en UD-middag i slutet av 1970-talet och stod en stund och pratade med en flintskallig man i det rätt stora sällskapet. Jag visste inte hur Jenkins såg ut och först när vi satte oss till bords insåg jag att att det var EU-kommissionens mäktige ordförande jag talat med.

En gång i Malmö hjälpte jag till med att ordna en tidskriftslansering åt en god vän. På kvällen hamnade jag vid samma bord som några deltagare i evenemanget, konstnärerna Helene och Ernst Billgren, poeten Bob Hansson, komikern Peter Wahlbeck, filmaren Roy Andersson och sångaren Olle Ljungström, givetvis en minnesvärd kväll.

Ibland funderar jag över mitt yrkesval, som rätt mycket styrts av slumpen. Tanken var att jag skulle försöka göra karriär inom offentlig förvaltning men istället blev det tidningsbranschen. Något jag inte ångrar med tanke på alla spännande personer man kan få möta i yrket.

+ Det positiva överväger med att Folkhälsomyndigheten och regeringen skärper restriktionerna för inomhusarrangemang.

- Gräshoppor har godkänts som livsmedel i EU. Tänk så viktiga saker Brysselbyråkraterna ägnar sig åt.

Lars J Eriksson är skribent på Norra Skåne.

Lars J ErikssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.