Sport

”Det var rätt skönt när domaren blåste av”

Efter en avslutande 3–1-seger mot Vankiva kunde Mala ta på sig guldhattarna och fira avancemanget till division fem.
Foto: John Friberg
Sport
FOTBOLL I fjol åkte Mala ur femman efter ett misslyckat kval.
I år har de vunnit 17 av 18 matcher i sexan, och anledningen till framgången är enkel enligt tränaren Haris Crnalic.
– Vi har gjort jobbet för varandra i varje match.

Inför säsongen hade Mala en uttalad målsättning att bli topp tre i serien, men det var innan de visste om det skulle bli en enkel- eller dubbelserie och om det skulle bli något kval eller inte. Men ganska snart förstod Haris Crnalic att hans Mala skulle slåss med Trepca FC om seriesegern och avancemang till division fem.

– Det var mot dem som vi hade två tuffa matcher, och så var det någon match mot Vinslöv och Finja. Sen tycker jag faktiskt att både vi och Trepca hör hemma i femman, säger Haris dagen efter de säkrat seriesegern och tagit det efterlängtade klivet upp i femman igen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 129 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Förre VHK-målvakten stoppade Vinslöv

Tobias Sjöberg spelade förra säsongen i Vinslöv. Nu vaktar han målet för Västerås/Irsta - och på lördagen blev han hjälte mot sitt gamla lag.
Foto: Stefan Sandström
Sport
HANDBOLL Släkten är som bekant värst. Tobias Sjöberg lämnade Vinslövs HK för Västerås/Irsta och målvakten blev något av tungan på vågen när hemmalaget vann den täta drabbningen med 29–26 (15–13).
– ”Tobbe” gör tyvärr några avgörande frilägesräddningar, säger Pelle Käll, tränare i Vinslövs HK.

Mittenmötet i handbollsallsvenskan blev en jämn och spännande match – dock nästan hela tiden med hemmalaget i förarsätet.

– Det är en svår bortamatch och vi tvingades dessutom jaga under i stort sett hela matchen. Vi kom ikapp – men aldrig förbi, och det behöver man göra för att vinna den här typen av bortamatcher, säger Pelle Käll, som inte var nöjd med försvarsspelet.

– Vi får ingen riktig träff bakåt utan saknar de där fem-tio procenten som krävs. Och när vi inte är trygga bakåt så får vi heller inte med oss de enkla målen i form av kontringar.

Linus Nilsson reducerade till 23–24 med åtta minuter kvar, och då stod matchen verkligen och vägde. Linus Nilsson gjorde även 25–26 – men närmare kom aldrig gästerna.

I stället punkterade Anton Lindblom matchen när han gjorde 28–25 med två minuter kvar att spela.

Linus Nilsson, Elias Holmström och Alfred Olsson drog ett tungt lass i det uppställda anfallsspelet för Vinslövs HK. Trion svarade tillsammans för 19 av 26 mål.

– Men jag tycker att hela laget fajtas hela vägen in i mål. Det är små marginaler och den här gången var de inte på vår sida. Vi bränner bland annat två straffkast, säger Pelle Käll.

På lördag väntar HK Varberg hemma i Furutorpshallen, även det en fyrapoängsmatch.

– Det är bara upp på hästen igen och förbereda oss för ännu en tuff match, säger Käll.

FAKTA

Handboll, allsvenskan

Västerås/Irsta–Vinslövs HK 29–26 (15–13)

Västerås Irsta: Linus Eriksson 9, Ludwig Isegren 4, Olle Röken 3, Anton Lindblom 3, Thim Ahlin 2, Jens Lindström 2, Lukas Westerlund, Jonathan Wallgren 2, Filip Eriksson, Ferdinand Beckius,

Vinslövs HK: Linus Nilsson 7, Elias Holmström 7, Alfred Olsson 5, Sebastian Hansson 2, Armin Kalkak 2, Ludwig Rosenberg 2, Emil Karlsson.

Sport

Osby tog tredje raka

Matthew Hobbs var tillbaka efter skada och blev Osbys matchvinnare i straffläggningen.
Foto: Stefan Sandström
Sport
ISHOCKEY Osby IK:s fina trend håller i sig även om det behövdes straffar för att de skulle ta sin tredje raka seger.
– Det är ett styrkebesked att vinna trots att vi inte spelar bra, säger Martin Trempenau efter 5–4-segern borta mot Jonstorp.

I de två tidigare matcherna med Trempenau som tränare har spelet stämt ganska bra, men mot Jonstorp var det kärvare.

– De gör det svårt för oss och stänger i mittzon. Sen blir det svängigt och hattigt, och det passar dem bättre än oss, säger Trempenau.

Efter att ha hamnat i underläge i första perioden var Osby på väg att vända matchen i andra efter att Stanislav Dzakhov kvitterat till 1–1 men då tog hemmalaget time out.

– Det blev ganska grisigt efter det och mycket avbrott och det var inte bra för oss.

Trots det kunde Osby ta ledningen med 2–1 genom Vladimir Korolev innan andra perioden var över. Men matchen svängde igen med två snabba hemmamål i början av tredje perioden.

– Tycker det är starkt av oss att vända tillbaka på det igen fast än att vi inte spelar bra, säger Trempenau.

Adam Johansson kvitterade till 3–3, och med endast 1.22 kvar av ordinarie tid tryckte Colin Holmström in 4–3. Ett segermål trodde många, men så blev det inte.

– Klart att man ville ha tre poäng där, men samtidigt hade vi inte varit värda det.

Jonstorps 4–4-kvittering kom med bara 37 sekunder kvar, och efter en mållös förlängning gick det till straffar. Där visade sig comebackande Matthew Hobbs var säkerheten själv.

Han satte två straffar och den andra visade sig bli matchavgörande.

– Riktigt kul att han fick avgöra när han kom tillbaka, säger Trempenau och fortsätter:

– Det är trots allt ett steg i rätt riktning. Nu ska det bli kul att spela derby på onsdag, infrö den matchen behöver man inte säga så mycket för att tända killarna.

Sport

Succédebut för Femtionians nyförvärv

Sport
BOWLING Succédebut av Axel Eddysson. Och riktigt starka insatser av ytterligare två spelare födda på 2000-talet. Det var huvudanledningarna till BK Femtionians klara hemmaseger med 16–4 mot IK Sterling i Sydallsvenskan.

– Ja, det var verkligen en succédebut, säger Femtionians ledare Michael Wegner om 18-årige Axel Eddyssons insats.

Nyförvärvet landade på över 1 000 poäng på fyra serier (1 002) och var klart bäst av samtliga spelare.

– Vi har varit lite tunna, men Axel känns som den sista pusselbiten för att vi ska bli ett riktigt bra lag. Han spelar modern och bra bowling, säger Wegner.

Bakom Eddysson gjorde två andra spelare födda på 2000-talet, 20-årige Casper Olsson och 17-årige Casper Gunnarsson, fina resultat. Olsson hade 898 och Gunnarsson 856.

Femtionian fick klara sig utan sina VM-stjärnor, Cajsa och Jenny Wegner, men tog alltså ändå en stabil seger.

Serieledande Team Clan har ryckt i tabelltoppen i Sydallsvenskans grupp B och är med 19 poäng åtta före tvåan Femtionian. Sen är det riktigt jämnt. Efter Femtionian och Pergamon, som båda har elva poäng, följer tre lag på tio poäng och sen har BK Virveln precis under det nedre strecket åtta poäng.

– Så det är tätt, allt kan hända, säger Wegner och öppnar samtidigt för att ytterligare någon förstärkning kan vara på gång till Hässleholmsklubben.

– Ja, vi får se, det kanske kommer någon efter nyår, säger han.

Sport

Svensk kross i VM-premiären – vann med 22–3

Hela 22 gånger fick Sverige fira mål i VM-premiären mot Slovakien.
Foto: Staffan Claesson/TT
Sport
Sport

Sverige inledde VM i innebandy, i Uppsala, med att köra över Slovakien med 22–3.

– Jag trodde inte att det skulle bli så enkelt, de gjorde ett bra VM senast och trodde att de skulle vara bättre, säger fyramålsskytten Sofia Joelsson till SVT.

Trots det enorma överläget i antal mål var inte Joelsson helt nöjd med den svenska insatsen.

– Idag fick vi in bollarna, och det var ju bra. Men vi behöver röra på fötterna lite mer, ha ett lite mer bolltempo.

Joelsson gjorde fyra mål och fick två assist. Men var ändå inte poängbäst i laget. Det var Moa Tschöp som gjorde ett mål och passade fram till åtta.

På söndagen väntar Tyskland.

– De ska vara ännu sämre, så förhoppningsvis blir det ännu mer mål i morgon, säger Joelsson.

Ingela Ahlberg/TT

Sport

IFK femma efter 3–0-seger

Ivan Danielsson Andonovski blev tvåmålsskytt mot Balkan.
Foto: Stefan Sandström
Sport
FOTBOLL Efter en tung period lyckades IFK Hässleholm studsa tillbaka i sista omgången och sätta punkt för säsongen med 3–0-vinst borta mot Balkan.
– Jätteviktigt för oss att avsluta med seger, säger IFK-tränaren Johan Persson.

I och med segern landar IFK på 43 poäng och en femteplats i division två-tabellen.

Om någon erbjudit dig 43 poäng och femteplatsen inför säsongen, hade du tagit det då?

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 129 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native NSK

Ökat intresse för att investera i aktier bland unga

www.lotsia.se

Sedan pandemin slog till har världen inte varit sig lik. Hela städer, samhällen och länder har varit tvungna att förändra sina beteenden bara för att klara av att leva med och hantera detta förödande virus som nu har härjat i över ett års tid. Det har varit allt annat än lätt, och det är inte många som kommer komma ur detta helskinnade. Något som dock fått ett rejält uppsving sen pandemin slog till är vår värld online, det vill säga allt som finns att tillgå på nätet och som tillhör kategorin ”digitalt”. Detta har i sin tur lett till att allt fler skaffat sig nya intressen relaterat till bland annat ekonomi.

En kategori inom just detta område, som vuxit sig allt större under de senaste åren, är intresset för investeringar. Närmare bestämt för investeringar i aktier, och det främst bland unga.

Tillgängligheten online öppnar nya dörrar och möjligheter

En fördelaktig egenskap som en stor del av den yngre generationen besitter, det inte minst på grund av att de fötts in i och vuxit upp med den digitala världen, är tron om och förhoppningen på att i princip alla har möjligheten att göra allt. Och det utan att det bara används som ett uttryck för att skapa samhörighet.

Många unga är idag otroligt företagsamma, de kommer på nya idéer, tar tillvara på minsta lilla chans de får och ser inga hinder i att gå sin egen väg. Trots att detta till mångt och mycket kommer från att det idag är möjligt att göra i princip allt via nätet så är detta något som känns lovande för framtidens samhällsbestånd.

Aktier har aldrig tidigare varit så aktuellt

Något som väldigt många intresserat sig för nu när vi varit så begränsade i ”vårt riktiga liv” är just investeringar och sparande online. Här är framförallt investeringar i aktier en kategori som vuxit och blivit otroligt omtalat bland unga.

Tänker man efter är det inte så konstigt, för i dessa tider har i princip alla haft möjligheten att göra bra affärer på börsen. Trots att marknaden har svängt en hel del finns det tydliga tecken på att de allra flesta aktier har tagit en rejäl sväng uppåt. Detta har i sin tur gjort att fler intresserat sig för att kunna ”tjäna pengar på aktier”.

Mycket som talar för att det kan gå bra

Visst är det bra att unga tar saken i egna händer och engagerar sig i saker som kan bidra till en bra ekonomi på sikt. Men samtidigt är det viktigt att man kommer ihåg att detta enorma intresse som skapats på senaste tiden kommer från att det under senaste tiden varit ”relativt enkelt” på marknaden – många har kunnat tjäna pengar utan att ha särskilt stor kunskap.

Att det är så enkelt att handla och göra bra affärer beror också på den tillgänglighet av information som finns att tillgå online idag. Självklart är det något som underlättar för alla unga som vill investera och spara på egen hand.

Bara en sådan sak som att du när och var som helst kan jämföra olika handelsplattformar, exempelvis Avanza eller Nordnet, mot varandra innebär att åtkomsten är större än vad den någonsin varit tidigare. Och detta både på gott och ont.

Marknaden har tagit det lite för långt

En rätt riskfylld följd av denna marknad som vi har kunnat ta del av under de senaste åren, framförallt sen pandemin slog till, är att det ökade intresset för aktieinvesteringar kan gå lite för långt.

Bland unga har det till och med gått så långt att vissa tar snabblån för att kunna investera. För de som är nya på bollen och som kanske inte själva har så mycket pengar att ta av, eller som har läst om något i stil med att ”nu är tiden för att bli rik på aktier”, kan det vara väldigt lätt att bli lurad till att låna pengar för att kunna vara med. Förhoppningsvis får just det en ändring snart.

Sport

Stark i segerjakt för att nå målet

Maja Stark. Arkivbild.
Foto: Rickard Nilsson/TT
Sport
Sport Maja Stark missade första chansen att ta en plats på LPGA-touren i golf. Men nu får hon en andra chans.
Men då krävs seger i Europatourfinalen, där hon nu ligger trea.

Trots att hon inledde med en dubbelbogey lyckades Stark få till en 69-rond, tre under par, under den tredje dagen av Europatourfinalen i Spanien.

Det gör att hon ligger på tredje plats inför slutvarvet på Los Naranjos-banan i Marbella, fem slag från ledande hemmaspelaren Carlota Ciganda. Hon hade sex birdies, två bogeys och en dubbelbogey.

"Det var en berg-och-dalbanedag. Det blev en dålig start då jag missbedömde vinden. Men det var sannolikt en av de bästa rundorna jag gjort när det gäller puttningen", säger Stark i ett pressmeddelande.

"I morgon ska jag gå ut och försöka göra fler birdies. Jag vet att jag måste vinna tävlingen för att komma topp fem på rankningen, som är det jag siktar på".

Just nu ligger hon på åttonde plats på tourrankningen. Klarar Stark att bli topp fem på Europatouren får hon vara med i slutkvalet till LPGA-touren i december.

Den 21-åriga svenskan blev proffs i somras och under hösten tog hon sina två första segrar på Europatouren.

Ingela Ahlberg/TT

Sport

Förlängda sviter i Karlstad: "Motigt"

Färjestads Victor Ejdsell satte den avgörande straffen mot Växjö.
Foto: Tommy Pedersen/TT
Sport
Sport Färjestad har vunnit fyra i följd. Växjö har förlorat lika många.
När lagen möttes i Karlstad vann hemmalaget med 4–3 efter straffar.
– Lite motigt, sade regerande mästarlagets 3–3-skytt Olle Lycksell.

Kan Växjö vinna utan Robert Rosén?

Det var frågan inför det regerande mästarlagets bortamöte med Färjestad.

Svaret blev nej.

Under förstacenterns skadefrånvaro – en spricka i foten – har Växjö förlorat fyra matcher i följd i SHL-ishockeyn, inklusive 3–4 efter straffläggning mot Färjestad.

– Med hans (Roséns) kvalitet… Vi behöver verkligen honom därute. Han ger oss en trygghet och ett lugn. Vi saknar honom, han är jätteviktig, säger Olle Lycksell.

Lycksell kom till Växjö från Färjestad.

"Blir biffig"

I återkomsten till Karlstad ordnade 22-åringen en poäng för bortalaget när han kvitterade till 3–3 i powerplay med lite mer än fem minuter kvar av ordinarie tid.

Han tror på en snar vändning – även utan Robert Rosén. Lycksell tycker att matchen mot Färjestad var ett steg i rätt riktning.

– På sätt och vis var det helt okej. Vi är nöjda med 3–3 efter 60 minuter. Pendeln svänger nog snart. Det är inga stora ändringar som krävs, säger han.

Växjötränaren Sam Hallam tycker att resultatet var rättvist. Av naturliga skäl fokuserar han mer på dem som spelar än på Robert Roséns frånvaro.

– Just nu är han en icke-faktor. Det är klart att alla lag vill ha med sådana spelare men nu blir han biffig på överkroppen och kommer tillbaka bättre än nånsin efter jul, säger han.

"Ett sparkapital"

Färjestad har det roligare just nu.

Segern mot Växjö var den fjärde i rad efter den sex matcher tunga förlustsviten dessförinnan.

– Vi har bra straffskyttar. En skön vinst även om det är lite surt eftersom vi hade ledningen med 3–2, säger Marcus Nilsson.

Den förra poängligavinnaren spelade fram Jacob de la Rose till 1–1 och satte själv 3–2 i krysset.

Lika effektiv är varken han eller Färjestad i powerplay, där laget är sämst i ligan efter tre nya misslyckanden mot Växjö.

– Det är såklart inte bra alls. Det enda som är positivt är att vi har ett sparkapital, att vi vinner matcher utan att göra mål i powerplay, säger Marcus Nilsson.

Tränaren Johan Pennerborn är inne på samma tankegång.

– Kan vi addera den pusselbiten kan det bli riktigt bra. Det är en tidsfråga, vi hade nån i ramen i dag. Samtidigt får vi inte låsa fast oss vid det. Det är mycket annat i spelet som är bra, säger han.

Linus Schröder/TT

Sport

Ekdal målnickare för Sampdoria

Albin Ekdal firar sitt första mål för säsongen. Han nickade in 2–1-målet när Sampdoria slog Verona med 3–1.
Foto: Tano Pecoraro/AP/TT
Sport
Sport

Det händer inte ofta, så det är inte konstigt att han firade lite extra. Landslagsmittfältaren Albin Ekdal har gjort sitt första mål för säsongen.

Ekdal höll sig framme och nickade in Sampdorias 2–1-mål hemma mot Verona i Serie A.

Efteråt knöt han båda nävarna och gratulerades grundligt av lagkompisarna.

Sampdoria vann till slut med 3–1 och tog tre viktiga poäng i och med att klubben är inblandad i bottenstriden.

Ekdal, 32, står nu på tre mål på 111 matcher i Sampdoria. Han väntar fortfarande på sitt första landslagsmål trots 64 spelade landskamper sedan debuten för tio år sedan.

Henrik Skiöld/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL