Sport

”Tävlingar är ett viktigt sätt att få in pengar”

Ulrika Olsson berättar att Pålles cup ger en välkommen slant till ridklubbens kassa.
Foto: Foto: Stefan Sandström
Sport
Ridsport Pålles cup ger inte bara unga ryttare chansen att tävla och ha roligt. Det innebär också välbehövliga pengar till Hässleholms ridklubbs kassa.
– Det är ett viktigt tillskott till föreningen, säger ordförande Ulrika Olsson.

Nästan 500 deltagare under både lördagen och söndagen. Samtidigt som Pålles cup innebär glädje och gemenskap får Hässleholms ridklubb även in viktiga pengar till klubben.

– Absolut! Det är ett viktigt tillskott till föreningen, säger Olsson och fortsätter:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 129 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Sverige i tuff final – jagar dubbelt guld

Skipper Anna Hasselborg i Lillehammer tidigare i veckan.
Foto: Javad Parsa/NTB/TT
Sport
Sport Sverige gör sig redo för dubbel guldjakt i curling-EM i Lillehammer.
Nu väntar hårt motstånd när både lag Hasselborg och lag Edin gör upp med Skottland i final.
– Spelmässigt är de otroligt svårslagna just nu, säger skipper Niklas Edin till TT.

Det kan bli dubbelt svenskt guldjubel i Lillehammer på lördagen – där båda lagen möter Skottland i finalerna. Skottarna har i stort sett varit obesegrade i gruppspelet med bara en förlust på damsidan.

I torsdags visade svenskorna i lag Hasselborg OS-form då man i sista stund lyckades plocka hem en tuff semifinal med 5–4 mot Ryssland. En kamp ända in i sista sten, sade svenska skippern efteråt.

Jaga från start

Skottlands damer – som börjar med hammaren – lär inte bli lättare, konstaterar Anna Hasselborg.

– Det betyder ju att vi vet att vi blir tvungna att gå in och jaga från start. Det gjorde vi igår i semifinalen så vi vet ju hur vi ska spela den typen av curling, säger hon till TT och fortsätter:

– Men det sätter väldigt mycket press på att vi kommer in i matchen rätt och att vi sätter många nyckelslag så vi kan sätta press på Skottland från början.

Lag Edin är även det finalklart efter en riktig nagelbitare till semifinal under fredagen. Svenskarna besegrade till sist Italien med 6–3.

Tuff motståndare

Skottland blir en tuff motståndare som spelar en typ av curling som är svår att försvara sig mot, säger Niklas Edin.

– De är bra på det hårda spelet och att lägga upp mycket vinklar.

TT: Hur tänker du inför finalen?

– Skottland har spelat otroligt bra under veckan, och det blir kanske lite tufft för dem att hantera att ha såpass mycket press på sig. Det brukar vara vi som har den pressen.

Lag Edin är regerande Europa- och världsmästare, och har tagit sju tidigare EM-guld. I senaste vinter-OS i Pyeongchang 2018 tog svenska herrarna silver. Samma år tog lag Hasselborg, som även är regerande Europamästare , ett OS-guld.

Damernas final inleds klockan 12:30 på lördag. Herrarna gör upp i final klockan 17 senare samma dag.

Anna Karolina Eriksson/TT

FAKTA

Fakta: Lag Hasselborg

Laget består av: Skipper Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer, Sofia Mabergs. Reserv är Johanna Heldin.

Laget i dess nuvarande konstellation bildades 2016 och spelar till vardags i klubblaget Sundbybergs CK. Johanna Heldin tillkom 2018.

Meriter: OS-guld 2018, VM-silver 2018 och 2019, EM-guld 2018 och 2019. EM-silver 2016 och 2017.

FAKTA

Fakta: Lag Edin

Laget består av: Skipper Niklas Edin, Oskar Eriksson, Rasmus Wranå samt Christoffer Sundgren. Reserv är Daniel Magnusson. Coach: Fredrik Lindberg

Medaljer: OS-silver i Sydkorea 2018. EM-guld 2019, 2017 och 2016. EM-silver 2018. Har tre raka VM-guld (2018, 2019 samt 2021)

Sport

Krismötet som lyfte svenska talangen

Leo Johansson efter segern 15 km i Sverigepremiären förra helgen. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Leo Johansson, 22, är det nya svenskhoppet inför helgens världscuppremiär i Ruka.
Ett resultatet av krismötet om svensk herrskidåkning 2019.
– Vi räckte inte längre till internationellt och vi stod inför ett vägskäl, säger landslagstränaren Johan Granath.

Efter succén med dubbla segrar i Sverigepremiären för en vecka sedan fick Leo Johansson en plats i truppen till helgens världscuppremiär i Ruka.

Där kör herrarna i dag 15 km i klassisk stil medan damerna har ett millopp.

Efter tävlingarna i Gällivare berättade Johansson, hans tränare Mattias Nilsson och Johan Granath om krismötet i Lahtis 2019 som kan skapat en framtid för svensk herrskidåkning.

Svenska herrjuniorerna hade gjort ett blekt JVM och Leo Johansson var besviken.

– Jag gjorde mitt sista juniorår och hade utvecklats varje år och inför JVM 2019 siktade jag på medalj men floppade totalt på alla loppen, minns Leo Johansson.

– Då var du rejält deppig och befarade att det kanske inte räckte till längre, påminner Johan Granath.

Larmsignaler

William Poromas var bäst av svenska herrarna med en tiondeplats i det mästerskapet. Leo Johansson kom inte bättre än 24:a.

– Vi var i ett vägskäl. Antingen gjorde vi något rejält eller inget. Det blev ett mycket viktigt snack, berättar Johan Granath.

Resultatet blev en förändring av åkarnas attityd till sin satsning.

I korthet handlade det om mer professionalitet. Tidigare tränade killarna utan tillräcklig tanke.

– Nu ställer killarna frågor vad passet ska leda till? Vad ska detta utveckla för något?, säger Johan Granath och fortsätter:

– Är stavspetsarna för dåligt slipade innan ett träningspass blir det ett för dåligt rullskidpass och man får lägga bort passet. Det håller inte. Nu har polletten ramlat ner lite hos killarna som inser att det inte bara krävs skidåkning utan professionalitet.

Mognare damer

Samtidigt som herrarna misslyckades i JVM tog Frida Karlsson dubbla guld. En tecken på att damjuniorerna har den inställningen tidigare i åldrarna, vilket bidragit till att de fått snabbare internationella genombrott.

– Det är fråga om mognad. Historiskt ligger tjejjuniorerna före killarna i dessa frågor, säger Granath.

För Leo Johansson blev mötet en vändpunkt.

– Mötet i Lahtis var viktigt och gav mig insikter och hjälte mig att bättre tag kliv framåt. Tidigare åkte jag ut på ett tvåtimmarspass utan någon riktig plan. Nu är det noga förberedelser, analyser och fokus på varje diagonal- och varje stavtag, säger Leo Johansson.

Han lyfter också fram jämnårige William Poromaa – som varit sjuk och missar tävlingarna i Ruka –som fick sitt internationella genombrott förra säsongen.

– Han har blivit mer professionell genom att göra den här läxan och dessutom kanske följt Fridas (Karlsson, hans sambo) exempel. Nu hoppas jag följa honom.

"Otroligt tufft"

Landslagschefen Anders Byström:

– Vi har jobbat mycket med kravbilden att hela tiden göra jobbet. Det har killarna fått in mycket mer nu än tidigare. De har blivit professionella seniorer.

– Jag som varit i Norge ser att det är så otroligt tufft där. Man måste vara på topp hela tiden i processen, 24 timmar om dygnet. Det känns som vi mer fått in det tänket i Sverige. Att ha kvalité på varje meter och minut.

Anders Hansson/TT

FAKTA

Fakta: Så fortsätter världscupen i Ruka

Lördag, 27 november

10:15 – Herrar, 15 km, klassisk stil

13:30 – Damer, 10 km, klassisk stil

Söndag, 28 november

12:20 – Damer, 10 km, fristil

12:30 – Herrar, 15 km, fristil

Sveriges åkare

Damer: Ebba Andersson, Frida Karlsson, Charlotte Kalla, Moa Olsson, Louise Lindström, Anna Dyvik

Herrar: Calle Halfvarsson, Leo Johansson, Eric Rosjö, Fredrik Andersson, Fredrik Jonsson, Gustaf Berglund

Sport

SOK och förbundet: "Försökte stötta Berglund"

Kalle Berglund har tampats med psykisk ohälsa inför och efter OS i Tokyo och menar att han inte fått stöd av SOK eller friidrottsförbundet. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Ångesten fick löparen Kalle Berglund att krascha efter OS i Tokyo – men stödet från Sveriges olympiska kommitté (SOK) och friidrottsförbundet uteblev, säger han i podcasten Sporthuset.
De två organen menar dock att man försökt hjälpa till.
– Men det verkar inte ha räckt hela vägen fram, säger förbundets generalsekreterare Stefan Olsson.

Under OS i Tokyo blev svenske löparen Kalle Berglund näst sist i sitt kvalheat på 1 500 meter – distansen han är svensk rekordinnehavare på. Efteråt förklarade han att han troligtvis varit övertränad och att han också mått psykiskt dåligt en tid. Prestationsångesten som hemsökte honom då blev under hösten värre, berättade Berglund i podcasten Sporthuset i torsdags.

Till sist kraschade han totalt – och han kände sig under den här perioden inte stöttad av vare sig landslags- eller OS-organisationen. Hjälpen fick han av sin klubb och sin sponsor.

– Jag har haft noll kontakt med SOK efter OS. Noll kontakt. Och samma sak med förbundet. Ingenting om hur går det, behöver du hjälp, behöver du någon stöttning eller vad som helst, säger han i podden.

"Valde egen rådgivare"

SOK, som har ett resursteam som de aktiva ska kunna dra nytta av, delar inte Berglunds bild av att han inte erbjudits stöd under hösten.

"Vi på SOK har varit i kontakt med både friidrottens förbundskapten och Kalles tränare efter OS. Kalle var inbjuden att delta på läger på Playitas där vi just nu utvärderar OS, men han valde att inte delta", skriver sportchefen i SOK, Thomas Engdahl, i ett sms till TT.

SOK vill samtidigt inte motsätta sig Berglunds upplevelse av att inte ha fått tillräckligt stöd i sin psykiska hälsa. Kommitténs uppfattning var dock att löparen valt att ta hjälp på annat håll.

"Vi har prestationspsykologer i vårt resursteam som många friidrottare använder, men Kalle har valt att jobba med en egen rådgivare", fortsätter Engdahl.

Kan ha fallit mellan stolarna

Från friidrottsförbundets håll menar man också att man försökt stötta Berglund på olika sätt. Generalsekreterare Stefan Olsson pratade med löparen kort efter att podden publicerats.

– Min uppfattning är att många elitaktiva har fått ett bra stöd i de här bitarna, vi har varit noga med det och står inte på hälarna utan den biten finns med. Men det verkar inte ha räckt hela vägen fram i det här fallet, säger han till TT.

TT: När det kommer till psykisk ohälsa kan det ju vara svårt att be om hjälp?

– Vi behöver titta på varför det blev som det blev. Det finns många involverade kring en aktiv, där förbundet är en part bland klubbar, tränare, SOK och managers med flera. Det är säkert jättesvårt för alla inblandade att förstå, speciellt när något började, säger han och fortsätter sedan:

– Vi behöver få större förståelse för det så så att vi inte bara reagerar utan också agerar.

TT: Med så många involverade, kan det ha blivit så att Berglund fallit mellan stolarna?

– Det är det vi måste undersöka. Vi börjar få en bild av att det är så, men att samtala om det för att lära sig är vägen framåt.

Olsson och Berglund beslutade under sitt samtal att mötas under december för att i konstruktiv anda reda ut vad man kan göra annorlunda i framtiden.

Hilda Djupenström/TT

Sport

LeBron James bötfälls för provocerande dans

LeBron James. Arkivbild.
Foto: Carlos Osorio/AP/TT
Sport
Sport Los Angeles Lakers storstjärna LeBron James hann bara komma tillbaka från karriärens första avstängning innan han råkade i trubbel med NBA-ledningen. Nu bötfälls han för en "obscen" segergest och varnas för svordomar.

I slutminuterna av Lakers match mot Indiana Pacers i onsdags firade James en trepoängare med en dans som ligan kallar "obscen". Tilltaget kostar James böter på motsvarande nära 140 000 kronor, skriver nba.com. Han fick även en varning efter att ha svurit när han under presskonferensen efter matchen fick frågor om boten.

Lakers vann matchen med 124–116.

Tidigare i veckan straffades James för osportslig beteende på plan under en match mot Detorit förra helgen. Då blev det avstängning utan lön i en match – tisdagens möte med New York Knicks som Lakers förlorade med 100-106.

Och själva "dansen" då?

Den kan beskrivas som några stora bredbent hoppande steg med händerna kupade framför skrevet. Bland andra Torontos Fred VanVleet har tidigare fått böter för att ha gjort gesten som brukar kallas Sam Cassell-dansen. Cassell spelade i NBA 1993–2008.

Under åren har spelare använt "dansen" som en segergest efter att ha satt viktiga eller svåra skott, men det var först under säsongen 2010-2011 som NBA började dela ut böter för den.

– Det är så dumt att ta någons pengar för det där. Det är inte som att man ger någon fingret ju, sade Cassell i en intervju med The Athletic 2019 om att NBA bötfäller gesten.

För just LeBron James lär väl inte boten svida allt för mycket. Han har en årslön på motsvarande nära 380 miljoner kronor.

Emma Gyllestad/TT

Sport

Kan formsvagt IFK avsluta snyggt?

IFK-tränarna Johan Persson och Percy Olsson.
Foto: Stefan Sandström
Sport
FOTBOLL IFK Hässleholm avslutar säsongen med bortamatch mot Balkan. Och Johan Persson hoppas på en snygg slutpunkt.
– Killarna är värda att avsluta bra efter den säsongen vi har gjort, säger IFK Hässleholms tränare.

Den 17 oktober besegrade IFK tabellettan Olympic på hemmaplan och var i högsta grad inblandade i kampen om seriesegern. Men sen tog bensinen slut. Gulsvart har fyra raka förluster sedan Olympicmatchen och ligger femma inför sista omgången.

– Tyvärr räckte vi inte till mot Nosaby (3–1-förlust) i matchen efter segern mot Olympic och sedan dess har vi gått lite på knäna, säger Johan Persson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 129 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nätcasino

Populära casino online spel

Nätcasino Ett casino är ett ställe som man besöker för att spela olika hasardspel och i finland har man exempel vis parhaat nettikasinot 2020 (dom bästa casino online 2020, på finska) som en av dom bästa mest populära online casino på marknaden.

Det finns många olika former av hasardspel men den gemensamma nämnaren med alla spel är att det alltid är slumpen som avgör om man vinner eller förlorar. I många andra spel beror vinst eller förlust på att man är en skicklig spelare men när man spelar ett hasardspel gäller det snarare att chansa och ha tur i spel än att man är en talangfull spelare.

Det vanligaste när man spelar olika casinospel är att man spelar för pengar och chansar man rätt och vinner så kan man då också vinna en hel del med pengar. Att spela casinospel är populärt världen över vilket innebär att det även är mycket populärt i Sverige, inte minst att spela casino online. Däremot har det inte alltid varit så utan att spela på casino är något som nyare än vad man många gånger kan tro. Det var nämligen inte förens 1992 som det blev klart att några casinon skulle få öppnas upp i Sverige.

I mitten på 90-talet i takt med att det blev allt vanligare för folk att ha internet hemma så blev det då också vanligt att spela casino online och intresset för casino online har inte direkt minskat sedan dess. I Sverige finns det ett stort utbud av olika casinospel online. Fördelarna med att det finns stor variation av olika casinospel är såklart många men när det finns mycket att välja på kan det också vara svårt att veta vilket spel som är de bästa ute på marknaden.

Det är svårt att ge ett konkret svar på vilket casinospel som är bäst eftersom det är en smaksak och det gäller att pröva sig fram för att hitta det spel som passar en själv bäst men däremot går det att svara på vilka spel som är populärast.

5 av de populäraste casinospelen

Casino War är ett kortspel som många tycker om att spela när de spelar på casino online. I Casino war så använder man sig av sex kortlekar och som spelare så spelar man alltid mot dealern. Det hela går ut på att man ska ha ett högre kort än vad dealern har för har man det så vinner man. Kortspelet är främst omtryckt för att reglerna är simpla och därför kommer det inte ta långt tid alls att lära sig hur man spelar.

BlackJack är ett annat mycket populärt kortspel som handlar om att man ska lyckas komma så nära 21 som det är möjligt. Det viktiga är att inte komma över 21 för gör man det så vinner dealern.

Slots är kanske det absolut populäraste casinospelet och det är inte svårt att förstå varför, för att det är så enkelt samtidigt som chansen till vinst är stor. Slots är en slags spelautomat. Det är ett hjul som snurrar och för att få vinst ska flera likadana symboler synas efter varandra.

Roulett är ett av de spelen som många nog tänker på när casino nämns och kanske är det just därför som så många väljer att spela roulett även online. Roulett går ut att man satsar på en färg (svart/rött), en siffra eller varför inte en kombination. Sedan sätts en kula i rullning. För vinst så måste kulan stanna på exempelvis den siffra som man har satsat på.

Poker är ett casinospel som kan spelas av de flesta och många spelar idag poker online. Det finns några olika varianter av poker (ex. Texas Hold’em) men det hela handlar om att satsa med pokermarker. Hur mycket man satsar baseras på hur höga kort man har på handen men det går också att bluffa.

Sport

HIF på jakt efter andraplatsen

Burim Rexhepi.
Foto: Stefan Sandström
Sport
FOTBOLL Andraplatsen i division två ger just i år inte en kvalplats uppåt. Är chansen att komma tvåa ändå tillräckligt för att HIF:arna ska gå in till säsongens sista match taggade till tänderna?
– Absolut! Det är absolut värt att slita i 90 minuter till för att ta andraplatsen, slår Hässleholms IF:s tränare Burim Rexhepi fast.

Olympic har redan säkrat seriesegern, men Hässleholms IF har innerkurva i kampen om andraplatsen. Vinner HIF mot Sölvesborg på lördagen spelar det ingen roll hur det går i de andra matcherna, då kommer de grönvita hässleholmarna tvåa.

Och trots att det inte är något kval den här unika säsongen (sen seriestart på grund av pandemin, därefter en rekordlång höst) är Rexhepi tydlig med att chansen att komma tvåa betyder mycket för HIF.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 129 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Pelle Käll: ”Vi måste få till en fullträff”

Pelle Käll.
Foto: Stefan Sandström
Sport
Handboll Vinslövs HK siktar på andra raka segern när man reser norrut för att möta VästeråsIrsta under lördagen. Pelle Käll ser fram emot en tuff utmaning.
– Vi måste få ett antal spelare att leverera, säger tränaren.

Vinslövs HK studsade tillbaka och vann mot Karlskrona. Segerns sötma sitter fortfarande i när tidningen frågar Pelle Käll vad laget har tagit med sig från den segern in i helgens drabbning.

– Att vi gillar att vinna, säger han och fortsätter:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 129 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Svenskarna sänkte Vancouver

Columbus Elvis Merzlikins räddar pucken framför lagkamraten Gustav Nyquist och Vancaouvers Vasilij Podkolzin.
Foto: Jay LaPrete/AP/TT
Sport
Sport Efter en dag utan NHL-ishockey rev den nordamerikanska ligan av ett dussin matcher under fredagsdygnet. Och flera svenskar tackade och tog emot chansen att göra nya mål.

Gustav Nyquist och Adam Boqvist såg med varsitt viktigt mål till att Columbus kunde ta sin tredje raka seger i NHL-ishockeyn via 4–2 hemma mot Vancouver.

Nyquist slog till i första perioden, när han i numerärt underläge bröt en passning vid egen blålinje och kontrade in 1–0. Vancouver kvitterade innan Boqvist från snäv vinkel åter gav sitt lag ledningen.

Trots ännu en kvittering kunde Columbus i slutperioden punktera matchen med två mål.

Två poäng av Rakell

Även i Anaheim blev det två svenska målskyttar. Hemmalaget vann med klara 4–0 mot Ottawa.

I slutet för första perioden fick Rickard Rakell pucken bakom Ottawamålet och hittade Isac Lundeström som fick in pucken i mål bakom Anton Forsberg. Rakell var sedan den som avslutade målskyttet i matchen när han prickade in 4–0 i mitten av slutperioden.

Anaheim bröt därmed tre en matcher lång förlustsvit medan Ottawa, som under hösten varit svår coviddrabbat, nu har fyra raka förluster.

– Vi är bräckliga. Vi behöver en seger för att känna för att få upp känslan i laget igen, säger tränaren DJ Smith.

Hattrick av Ovetjkin

I Nashville gjorde Andreas Johnson New Jerseys första mål, men det målet kom för sent. Svenskens nätträff innebar en reducering till 1–3 i början av tredje perioden och till slut vann Nashville med 4–2.

Nattens flitigaste målskytt var däremot rysk. Alexander Ovetjkin stod för tre fullträffar när Washington besegrade Florida med 4–3. Det var hans första hattrick för säsongen och kom dagar efter det att han stått för tre målgivande passningar mot Montreal.

– Om jag får chansen att skjuta så skjuter jag. Om jag har en möjlighet att passa så gör jag det. Det är ganska enkelt, säger han efter matchen mot Florida.

Martin Yngve/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL