GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Oskrivna blad lika spännande varje år

HÄSSLEHOLM • Publicerad 24 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Eva Frid.
Eva Frid.Foto: Stefan Sandström

Medan en del julpyntar alldeles för tidigt i mina ögon köper jag något som de kanske tycker är alldeles för tidigt att inhandla. En ny almanacka. Jag kan knappt bärga mig, söker regelbundet i affärerna på hösten för att kunna slå till snabbt när det står nästa år på kalenderböckerna.

Det här årets almanacka blev ett misstag, den är alldeles för liten, jag vet inte vad jag tänkte på när jag köpte den. Jo, det vet jag förresten, att den skulle vara lätt att bära med mig i väskan. Men det skälet har inte uppvägt den förlorade möjligheten att använda den som en kombinerad antecknings-, boknings- och kom-ihåg-bok plus ha plats för tankar och idéer.

Som jag har längtat efter att 2022 års almanacka ska komma ut och sedan en tid tillbaka ligger den på mitt skrivbord och väntar. Dagbokskalender heter den, är stor och alldeles full av oskrivna blad.

Det är inte tiden som går fortare, det vet vi ju, det är vår upplevelse av den det handlar om ställt i relation till att vi gör samma saker dag in och dag ut.

Jag älskar oskrivna blad. Det gjorde jag också när jag gick i grundskolan minns jag, lyckan var när en skrivbok var slut och jag fick gå och hämta en ny. Det är något spännande och vackert med blad som väntar på att fyllas med tecken.

Och på tal om kalender, tycker du som jag att veckorna rusar på i ett helt otroligt tempo? Och ju äldre du blir, desto mer ökar farten? Det finns en förklaring på den känslan läste jag häromdagen. Det är inte tiden som går fortare, det vet vi ju, det är vår upplevelse av den det handlar om ställt i relation till att vi gör samma saker dag in och dag ut.

När dagarna snurrar på och ser likadana ut lär sig hjärnan att bearbeta informationen snabbt. Då upplever vi också att tiden går fort. Tipset är att bli lite mer som barn, koncentrera oss på nuet, göra och lära nytt varje dag. För så är det att vara barn, deras hjärna ställs inför nya intryck som behöver bearbetas varje dag och då upplever de också tiden som långsammare. Om de överhuvud taget tänker på sånt vill säga. Själv kommer jag inte ihåg att vuxna pratade så mycket om att tiden gick snabbt när jag var barn, fast vi var förstås mest ute och lekte och hade inte lust att lyssna på vuxenprat.

Men tiden fanns där ändå i bakgrunden, när sommarlovet skulle börja i juni var det verkligen jättelångt till skolstarten där framme i augusti.

Artisten Darin har satt fingret på vuxenkänslan i låten Ta mig tillbaka: ”Det var en sommar som aldrig tog slut, för vi levde varenda minut. Ta mig tillbaka till när allting var så stort, ta mig tillbaka till innan allt redan var gjort. Man fick vänta, man fick längta, när tiden var så lång.”

Jag tror att det är superviktigt att vi får längta och vänta, något som verkar helt bortglömt i dag. Allt ska ske bums.

Men det finns ett hål i resonemanget att tiden går snabbt för den som gör samma saker varje dag. En person som är sängbunden eller av någon annan anledning är hänvisad till att vara i hemmet hela dagarna, där den ena dagen är lika händelsefattig som den andra, måste ju uppleva att tiden går väldigt långsamt. För den personen borde nya intryck betyda att tiden går fortare. Eller? Det finns flera sprickor i teorin, till exempel att en semester kan vara fylld av nya intryck som hjärnan måste bearbeta och ändå, vips är den över.

Vilka förklaringar det än förekommer på tiden är den ett skumt fenomen.

Sist. Måste ha med mitt årliga lästips inför december, God jul av Jonas Karlsson. En underhållande bok om små ting i ett kommunhus.

Eva Frid
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.