Annons

Vänerlöjrom ursprungsskyddas av EU

Publicerad 24 november 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Vänerlöjrom blir den fjärde svenska produkten i ordningen som får skyddad ursprungsbeteckning.
Vänerlöjrom blir den fjärde svenska produkten i ordningen som får skyddad ursprungsbeteckning.Foto: Pontus Lundahl/TT

Ännu en svensk produkt har fått skyddad ursprungsbeteckning (SUB). Beslutet att ge Vänerlöjrom registreringen togs av EU-kommissionen efter att producentorganisationen ansökte om det, skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Ursprungsskyddet garanterar att produktionen, bearbetningen och beredningen av produkten sker inom ett avgränsat område. Fisket av siklöja i Vänern pågår mellan den 17 oktober och den 17 december varje år.

Annons

Andra livsmedel med skyddad ursprungsbeteckning är Kalix löjrom, Upplandskubb och hånnlamb (kött från gutefår). (TT)

"Min mormors köttbullar. Hon har lämnat kvar ett fantastiskt recept på dem. Jag vet att hon har Ramlösa i smeten, kan det vara själva grejen?"

Artisten Sanna Nielsen svarar i tidningen Allas på frågan om vad som är hennes måste-rätt på julbordet. (TT)

Sanna Nielsen.
Sanna Nielsen.Foto: Christine Olsson/TT
Veckans tips

Nu börjar det bli dags att planera årets glöggmingel. Fick du flaskor över förra året, som du inte öppnat? I så fall kan de kanske komma till nytta – åtminstone om de är alkoholhaltiga. Är det vinglögg går den förmodligen att dricka även i år, enligt Systembolaget. Oöppnad starkvinsglögg klarar sig i flera år. (TT)

Släng inte förra årets oöppnade glöggflaskor.
Släng inte förra årets oöppnade glöggflaskor.Foto: Janerik Henriksson/TT
Visste du att …

… mer än hälften av alla hushåll har olika kostvanor att ta hänsyn till? Det visar siffror från Magrapporten 2021, en Sifo-undersökning på uppdrag av mejeriföretaget Valio. Det kan till exempel handla om att en person är vegetarian och en annan äter kött eller att en familjemedlem äter laktosfri mat, medan resten inte gör det. 2 009 personer deltog i undersökningen, som genomfördes i våras. (TT)

Matvanorna skiljer sig i många hushåll.
Matvanorna skiljer sig i många hushåll.Foto: Ann Haritonenko/Shutterstock
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons