Annons

Tårgas mot demonstranter i Sudan

Publicerad 25 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Tusentals demonstranter har samlats i Khartum och Omdurman i protest mot kuppledare och återinsatte premiärministern.
Tusentals demonstranter har samlats i Khartum och Omdurman i protest mot kuppledare och återinsatte premiärministern.Foto: Marwan Ali

Säkerhetsstyrkor i Sudan avfyrade tårgas mot en deltagare i en manifestation som hedrade minnet av dem som omkommit efter militärkuppen.

Tusentals hade samlats på torsdagen i både huvudstaden Khartum och tvillingstaden Omdurman på Nilens motsatta strand i manifestationen som utvecklades till kritik mot kuppledarna som tog makten i slutet av oktober.

Annons

Omkring 40 personer har bekräftats döda i bland annat sammandrabbningar mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor efter kuppen, enligt en oberoende läkarorganisation.

General Abdel Fattah al-Burhan, som ledde kuppen, har hävt husarresten och återinsatt premiärminister Abdalla Hamdok, dock med militär överrock. Delar av den störtade civila regeringen har vänt uppgörelsen mellan militär och Hamdok ryggen – och protesterna var ytterligare ett tecken på att motståndet mot kuppmakarna är fortsatt stor.

– Jag ville delta i manifestationen för att kräva att offrens heder upprättas, men nu demonstrerar jag för att protestera mot uppgörelsen Burhan-Hamdok, sade Soheir Hamad i Khartum till AFP:s reporter.

Demonstranterna kräver att militären håller sig helt utanför Sudans politik.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons