Annons

Resenärer från södra Afrika uppmanas testa sig

Resenärer från Sydafrika och flera andra länder i södra Afrika uppmanas att testa sig för coronaviruset direkt efter ankomsten till Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer.
Publicerad 26 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Generaldirektör Karin Tegmark Wisell säger att fler länder kan komma att omfattas av de nya inreserekommendationerna. Arkivbild.
Generaldirektör Karin Tegmark Wisell säger att fler länder kan komma att omfattas av de nya inreserekommendationerna. Arkivbild.Foto: Jonas Ekstromer/TT

Beskedet kommer efter att EU:s medlemsländer på fredagskvällen föreslagit att stoppa resor från vissa afrikanska länder med anledning av den nya virusvarianten omikron.

De nya rekommendationerna gäller förutom Sydafrika även resenärer från Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Moçambique, Namibia eller Eswatini (Swaziland), skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Test efter ankomst

Annons

Personer som besökt länderna någon gång under de senaste sju dagarna före ankomsten till Sverige uppmanas att testa sig för covid-19 så snart som möjligt efter inresa. Ett nytt test ska tas efter fem dagar.

"Detta gäller både vaccinerade och ovaccinerade personer, och även om man haft covid-19 det senaste halvåret. Barn under förskoleklassålder omfattas inte", skriver Folkhälsomyndigheten.

Både vuxna och barn uppmanas sedan att stanna hemma i sju dagar efter ankomsten till Sverige. Rekommendationen att stanna hemma gäller oavsett symtom eller ålder.

Fler länder kan komma att omfattas av de nya inreserekommendationerna.

"Nu gör vi dessa tilläggsåtgärder för att ytterligare stärka skyddet. Vi följer dessutom vad som beslutas på EU-nivå och vad WHO och ECDC gör för bedömningar utifrån den information de har tillgång till", säger generaldirektör Karin Tegmark Wisell i pressmeddelandet.

Avråder inte

Utrikesdepartementet avråder inte från resor till Sydafrika. UD:s presstjänst skriver i ett mejl till TT att man följer utvecklingen noga och att det finns en beredskap för att återinföra reseavrådan till länder i regionen.

Eftersom andra länder stoppat flyg från Sydafrika och närliggande länder rekommenderar UD svenskar i området att följa utvecklingen och se över hemresemöjligheterna.

Rättad: I en tidigare version beskrevs felaktigt när covidtest ska göras.

Joakim Magnå/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons