Annons

Bind en dörrkrans som passar i advent

Publicerad 27 november 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Dags för adventspyssel.
Dags för adventspyssel.Foto: Pontus Lundahl/TT

En julig krans på dörren är fint i advent – och det är ett roligt pyssel att binda den själv. Så här gör du enligt trädgårdskedjan Blomsterlandet:

+ Plocka fram en kransstomme, olika sorters ris (till exempel från gran, lingon, eukalyptus eller buxbom), en sekatör, spoltråd, avbitartång och lite hårdare ståltråd eller clips till att fästa dekorationerna med.

Annons

+ Ta på dig hanskar. Klipp riset i mindre kvistar.

+ Fäst kvistarna en och en på stommen. Förskjut dem lite för varje gång och försök få tjockleken jämn.

+ Fäst tråden och gör en ögla för upphängning av kransen.

+ Dekorera med till exempel sidenband, kottar, kastanjer eller torkade apelsinskivor.

Så enkelt piffar du upp en gammal elljusstake

Har du tröttnat på din gamla träljusstake som brukar stå i fönstret i december? Överväg om den gamla går att piffa upp innan du köper en ny. Man kommer långt med att bara ge den en annan färg. Influeraren och inredaren Mirelle Stoor förklarar hur du kan gå tillväga i Expressen Leva & bo:

+ Fäst maskeringstejp över de ytor på ljusstaken som du inte vill ha färg på.

+ Börja måla. Använd gärna kalkfärg – då behövs inget förarbete, oavsett om ljusstaken är målad från början eller inte. Ytan får också lite snygg struktur.

+ Väljer du vanlig färg behöver ytan ruggas upp med sandpapper innan den målas för att färgen ska sitta ordentligt.

Att exempelvis måla ljusstaken vit eller grå i stället för röd är ett enkelt sätt att ge den nytt liv.
Att exempelvis måla ljusstaken vit eller grå i stället för röd är ett enkelt sätt att ge den nytt liv.Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

"Vi har införlivat min mans och brors konst, mormors möbler och många fler små detaljer som gör det här huset till det perfekta familjehemmet."

Den svenska kändismäklaren Fredrik Eklund berättar för den amerikanska tidningen People om sin och familjens färgglada lyxvilla i Beverly Hills, Kalifornien. (TT)

Fredrik Eklund.
Fredrik Eklund.Foto: Evan Agostini/AP/TT

304 …

… kvadratmeter stort är fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovics och hans hustru Helena Segers lyxboende i Åre, som de nu planerar att sälja, skriver Sportbladet. Utgångspriset är 30 miljoner kronor. (TT)

Zlatan Ibrahimovic.
Zlatan Ibrahimovic.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Visste du att …

… det finns hyacinter som inte doftar speciellt starkt? Den populära julblomman förknippas ofta med sin skarpa vällukt – eller odör beroende på vem man frågar. Men är du en av dem som ogillar doften behöver du alltså inte nödvändigtvis avstå från växten. I butiken kan man titta efter doftkoder som anger hur stark lukten är, tipsar Blomsterfrämjandet. Köper du hem ett exemplar ska det vattnas sparsamt. (TT)

Hyacinter doftar jul, tycker många. Andra undviker helst lukten.
Hyacinter doftar jul, tycker många. Andra undviker helst lukten.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Personligare hem i säljannonserna

Vitt och anonymt är ute – nu är det personliga hem som gäller på bostadsvisningarna. I alla fall enligt mäklarkedjan Fastighetsbyrån som har frågat sina mäklare om vilka stajlingtrender som stuckit ut under året. Tidigare har personliga saker ofta rensats bort inför försäljningen, men nu tillåts inredningen spegla säljarens personlighet i högre grad. Andra trender är naturmaterial och "den slarvigt slängda filten". (TT)

Filtar som slängts på en säng eller soffa syns ofta i annonser och på visningar just nu.
Filtar som slängts på en säng eller soffa syns ofta i annonser och på visningar just nu.Foto: Fastighetsbyrån
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons