Annons

Sydafrika känner sig bestraffat

Sydafrika klagar på att landet "bestraffas" för att ha upptäckt den nya virusvarianten omikron. Utspelet kommer sedan flera länder stoppat flyg från den turismberoende nationen.
Publicerad 27 november 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Människor strömmade till OR Tambo flygplats i Johannesburg, Sydafrika efter beskedet att flera länder inte kommer att ta emot några flyg från Sydafrika på grund av den nya covid-virusvarianten omikron.
Människor strömmade till OR Tambo flygplats i Johannesburg, Sydafrika efter beskedet att flera länder inte kommer att ta emot några flyg från Sydafrika på grund av den nya covid-virusvarianten omikron.Foto: Jerome Delay/AP/TT

Utrikesdepartementet poängterar att nya virusvarianter har spårats upp i andra delar av världen utan så drastiska konsekvenser.

"Reaktionen på (upptäckterna i) de länderna är helt annorlunda än fall i Sydafrika", heter det i ett uttalande på lördagen.

Annons

Sydafrikas kapacitet att testa och öka takten i vaccinationsprogrammet borde få omvärlden att inse att "vi är lika bra som dem på att hantera pandemin", påpekas det.

Besluten om stoppade flyg ligger nära en bestraffning av Sydafrika för sin avancerade genomsekvensering och förmåga att upptäcka nya virusvarianter snabbare, slår utrikesdepartementet fast:

"Utomordentlig forskning bör applåderas och inte straffas."

Världshälsoorganisationen WHO varnar för förhastade och panikartade beslut om restriktioner och uppmanar till ett "riskbaserat och vetenskapligt tillvägagångssätt".

Sydafrikas ekonomi är beroende av turister från USA, Europa och Kina. Turismminister Lindiwe Sisulu beskriver de tillfälliga reseförbuden som förödande.

– Reaktionen från några av länderna, när det gäller att införa reseförbud och andra åtgärder, är helt emot de normer och standarder som vägleds av WHO, säger hälsominister Joe Phaahla.

Fakta: Länder som stoppar Sydafrikaflyg

Fakta: Länder som stoppar Sydafrikaflyg

Osäkerheten har fått land efter land att införa reserestriktioner mot Sydafrika och närliggande länder.

Australien, Thailand och Sri Lanka är några av de senaste länder som sällar sig till bland andra EU, USA, Kanada, Ryssland, Saudiarabien, Brasilien och Storbritannien när det gäller stoppade flyg.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons