Annons

Vaccin på vänt en mental påfrestning

Beslutet om att pausa Astra Zenecas vaccin innebär att vaccinationstakten minskar, och den mentala påfrestningen för många äldre människor ökar.
– Att leva i isolering är ju en riskfaktor för att drabbas av depression, säger vaccinsamordnare Tina Mansson Söderlund i Region Gävleborg.
Publicerad 16 mars 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
"Det finns ingen kompensation från de andra vaccinen", säger Emma Spak, chef på SKR. Arkivbild.
"Det finns ingen kompensation från de andra vaccinen", säger Emma Spak, chef på SKR. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Under hela mars står Astra Zeneca för ungefär en fjärdedel av alla levererade doser till Sverige, berättar Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Regionerna som utför vaccinationerna behöver därför nu ställa om sin planering, och färre sprutstick kommer att ges.

Annons

– Det finns nu ingen kompensation från de andra vaccinen, säger hon.

Annan spelplan

Det tillfälliga stoppet kastar om spelplanen, men myndigheterna har jobbat snabbt enligt SKR.

– Man har gjort ett snabbt arbete inom myndigheterna för att vi av försiktighetsskäl ska göra en paus. Det här beskedet visar att säkerhetssystemet kring vaccinen fungerar.

I till exempel Region Jönköping blir 4 500 vaccinationer avbokade i veckan till följd av pausen. I Region Norrbotten innebär Astrapausen att 3 800 personer får vänta – oklart hur länge.

– Blir pausen bara tillfällig blir det inte så stor påverkan i det längre perspektivet, säger Pia Näsvall, chefsläkare och vaccinationssamordnare i Norrbotten.

Mental påfrestning

I Region Gävleborg drabbas 4 000 personer som skulle ha vaccinerats med en dos från Astra denna vecka. Vaccinsamordnaren Tina Mansson Söderlund är bekymrad:

– Vi måste börja tala om den mentala påfrestningen. Vi vaccinerar ju i stort sett bara äldre personer som levt isolerade i mer än ett år. Det är en stor grupp människor som satt sitt hopp till vaccineringen och riskerar att tappa gnistan när det går så långsamt.

I Region Skåne drabbar stoppet för Astra Zeneca i nuläget främst vårdpersonal.

– Där blir det en omedelbar påverkan den här veckan. Sedan var planen att gå över och använda Astra till gruppen 65 plus från nästa vecka, det får vi se hur vi kan gå vidare med det när vi fått information, säger Per Hagstam, vaccinsamordnare och biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

För tidigt

Regionerna som redan är i gång med vaccinationerna med Astravaccinet kommer lyckligtvis inte behöva slänga doser i någon större omfattning. Endast doser som hunnit öppnas på tisdagsmorgonen, berättar sjukvårdschefen.

Annons

– En oöppnad injektionsflaska kan förvaras sex månader i kylskåp så även de doser som redan gått ut till vaccinerande enhet kan sparas. Jag ser inte att man kommer att behöva kassera något, säger Emma Spak.

I Region Stockholm var 200 vårdcentraler redo att vaccinera på tisdagsmorgonen när beskedet kom. Doserna som förberetts slängs, men övrigt vaccin från Astra Zeneca sparas, enligt regionens vaccinsamordnare Magnus Thyberg. Hur stoppet påverkar Stockholm på sikt är osäkert. De prioriterade över 80 år kommer att vaccineras. Men nära hälften av regionens doser kommer från Astra Zeneca – och det har betydelse.

– Tempot blir lägre på vårdcentralerna, säger regionens vaccinsamordnare Magnus Thyberg.

Än så länge är det, enligt SKR, oklart hur Folkhälsomyndighetens beslut om att tillfälligt trycka på pausknappen påverkar det så kallade "midsommarmålet", att alla vuxna som vill ska vara vaccinerade till halvårsskiftet.

– Det är för tidigt att säga vad effekterna blir framåt, säger Emma Spak.

Helena Björk/TT

Erik Nilsson/TT

Anna Lena Wallström/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons