Annons

Nato borde ha upprättat en buffertzon

Replik till Lennart Arvidssons inlägg i NSk 23/2.
Principer • Publicerad 4 mars 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Putin var i princip tvungen att anfalla Ukraina, hävdar insändarskribenten.
Putin var i princip tvungen att anfalla Ukraina, hävdar insändarskribenten.Foto: Sergey Guneev

Mitt tidigare inlägg har inget att göra med ifall NATO gett ett löfte till Ryssland att inte utvidgas mer eller inte.

Att Nato har utvidgats kraftigt är ett faktum och upplevs därmed av Ryssland som ett hot mot landet, med all rätt! Nu är kriget ett faktum. Ett krig som kunde ha undvikits, om väst hade varit villiga att i viss mån tillmötesgå Putin i den frågan och upprätta någon form av buffertzon.

”Om det skulle innebära att de stackars ukrainarna slapp att utsättas för krigets fasor, så tycker jag att Nato borde tumma lite på sina heliga principer.”
Annons

Att efter den stora maktdemonstration, som iscensattes för att få igång förhandlingarna, bara dra sig tillbaka, utan att få något resultat alls, skulle naturligtvis vara ett oerhört nederlag för Putin och därmed var han i princip tvungen att anfalla Ukraina, för att inte totalt tappa ansiktet mot hemmaopinionen eller mot väst för den delen.

Jag kan förstå att det kan kännas svårt för många att tillmötesgå Putins krav, men om dessa till viss del är befogade i detta fall och att det skulle innebära att de stackars ukrainarna slapp att utsättas för krigets fasor, så tycker jag att Nato borde tumma lite på sina heliga principer.

Jan Lindh

Annons
Annons
Annons
Annons