Annons

Sveriges vaccinmål kan ändras

Regeringen är inte beredd att nu ändra på Sveriges vaccinmål.
Men en dialog pågår med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) om en justering.
Publicerad 16 mars 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild
Socialminister Lena Hallengren (S). ArkivbildFoto: Jonas Ekströmer/TT

Regeringen och SKR kan vara på väg att ändra Sveriges vaccinmål. Socialminister Lena Hallengren (S) vill dock inte i dag säga hur den justeringen blir.

– Men vi utesluter inte att det görs, säger hon.

Annons

Hallengren uppger att regeringen vill veta mer, innan den ändrar målet.

– Vi får se med alla inställda och uteblivna leveranser om det kommer att kunna vägas upp av andra aktörer, säger Hallengren.

Hon understryker att det finns omständigheter Sverige inte rår över.

– Framförallt att vi inte får vaccin, då är det inte möjligt att vaccinera alla vi tänkt oss på den här tiden, säger Hallengren.

Vaccinationsmålet sattes upp i december och innebär att alla vuxna och barn i riskgrupper ska ha vaccinerats under första halvåret 2021. Då räknade man med att få 15,5 miljoner doser levererade till slutet av juni. Nu pekar prognoserna på 12,3 miljoner doser.

Så snabbt det går

Hallengren understryker att även om målet inte skulle nås, så upphör inte vaccinationerna efter första juli, utan de fortsätter så snabbt det går.

TT: Men ska man i dag utgå ifrån att man är vaccinerad till 1 juli, till exempel om man ska boka resa utomlands i juli eller augusti?

– Jag tycker att man ska ha väldigt goda förhoppningar om att vi vaccinerar på och om att vi håller på att ta oss ur pandemin, säger Hallengren.

Hon tillägger dock att om vaccinleveranserna inte kommer och om man inte tillhör de prioriterade grupperna "så är det klart att man måste förstå vilken komplex situation vi har".

– Vilka regelverk som gäller för resor och så i andra länder ska man kanske inte heller koppla ihop med vaccinet. Det har nog väldigt mycket med smittspridningsläget att göra, säger Hallengren.

Annons

På tisdagen kom också besked att vaccinationer med Astra Zenecas vaccin tillfälligt pausas.

TT: Är du oroad för att många inte vill bli vaccinerade med Astra Zeneca efter detta?

– Jag hoppas att man ser att vi vidtar försiktighetsåtgärder, säger Hallengren.

– Jag hoppas att svenska folket ser att vi rundar inga hörn, vi gör inga nödgodkännanden, vi använder inte vaccin om vi känner någon oro.

"Mycket besviken"

Hallengren svarade på tisdagen på frågor i riksdagens socialutskott om vaccinmålet.

Moderaterna och Kristdemokraterna hade inför dagens utskottsmöte krävt besked om huruvida regeringen fortfarande tror att vaccinmålet är realistiskt. Men svaren uteblev, säger Camilla Waltersson Grönvall (M), socialpolitisk talesperson.

– Jag är både förvånad och mycket besviken efter det här utskottssammanträdet. Vi har inte fått några nya konkreta besked från ansvarig minister. Jag tycker det är anmärkningsvärt.

– Det gör mig orolig för att regeringen på riktigt saknar en plan för hur man ska hantera den här situationen.

Även KD:s Acko Ankarberg Johansson, ordförande i socialutskottet, är kritisk mot Hallengren.

– Det var bekymmersamt och jag kan konstatera att hon inte har några förslag på åtgärder.

Annons

Hon säger att man kommer att fortsätta kräva svar från regeringen om hur det blir med vaccinationsmålet och om man borde överväga att glesa ut tiden mellan första och andra vaccinationsdosen.

"Håll kvar målet"

Centerpartiet anser att målet ska vara kvar, trots problemen med vaccinleveranser. Anders W Jonsson, partiets vice ordförande, hoppas att stoppet för Astra Zeneca bara ska vara i några dagar.

Han uppger att regeringen nu måste försäkra sig om att regionerna har kapacitet att vaccinera fler snabbare, när de stora leveranserna väntas komma i slutet av våren.

– Får vi mycket i maj och juni måste vi se till att ha kapacitet att klara av det, socialministern har hittills lutat sig tillbaka och sagt att regionerna klarar det, säger Anders W Jonsson.

Han pekar på att Sveriges kommuner och regioner hittills sagt att regionerna har kapacitet för omkring 1,2 miljoner vaccinationer per vecka från mitten av april. Bara de får vaccinleveranser. Jonsson anser att regionernas kapacitet borde testas för minst 1,5 miljoner, kanske 2 miljoner.

– Säg att vi får 5 miljoner doser i juni, hur klarar vi det? Regeringen måste trycktesta kapaciteten, säger han.

Lars Larsson/TT

Peter Wallberg/TT

Niklas Svahn/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons