Annons

Ny verksamhet för hemmasittare – visar positiva effekter: ”Räddat oss”

Efter bara drygt fyra månader har satsningen Hjulet visat på positiva effekter.
Verksamheten för elever som av olika anledningar stannat hemma från skolan i långa perioder har gett flera elever nya möjligheter.
Nu öppnar man också upp för att ta emot barn i årskurs 4-6.
– Den här verksamheten har verkligen räddat oss, säger föräldern Janni Sandell.
Bromölla • Publicerad 3 maj 2024 • Uppdaterad 16 maj 2024
Elevcoach Susanne Westerdahl hjälper eleverna Theo Bergström och Vicky Kraiyabut Karlsson genom undervisningen på Hjulet.
Elevcoach Susanne Westerdahl hjälper eleverna Theo Bergström och Vicky Kraiyabut Karlsson genom undervisningen på Hjulet.Foto: Lasse Ottosson

Antalet elever som stannar hemma från skolan på grund av psykisk ohälsa och ångest har ökat de senaste åren. Inte bara i Bromölla utan i hela landet.

I Bromölla testar man just nu ett nytt grepp för att få de här eleverna att ta sig tillbaka till skolan igen. Ett nytt sätt att arbeta med målgruppen, som kommunen inte haft möjlighet att erbjuda tidigare.

Annons

Även om verksamheten bara varit igång några månader, så ser man enligt Håkan Ewerman, chef för elevhälsan i Bromölla kommun, redan väldigt goda resultat av satsningen. Flera av de elever som på grund av olika orsaker tappat kontakten med den ordinarie skolan har här fått en ny chans.

Ett första besked var att verksamheten skulle vara igång till och med sommaren. Men ytterligare stöd från Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) gör att man nu kan hålla igång verksamheten som minst fram till årsskiftet.

– Vi kan se att det finns ett stort behov. Och vi kommer göra vad vi kan för att få fortsätta hålla liv i verksamheten även efter 2024, säger Håkan Ewerman.

Vicky Kraiyabut Karlsson och Theo Bergström är två av eleverna som efter en lång tids skolfrånvaro nu börjar hitta tillbaka till en skolrutin igen, tack vare Hjulet.

Janni Sandells dotter har haft svårt att ta sig till skolan de senaste åren. Men Hjulet blev familjens räddning.
Janni Sandells dotter har haft svårt att ta sig till skolan de senaste åren. Men Hjulet blev familjens räddning.Foto: Lasse Ottosson

De är båda lättade över att de fått den här möjligheten, som också ger dem chansen att få undervisning som är anpassad för dem, och som också leder till att de kan få betyg.

– Det känns väldigt skönt att kunna komma hit. Det känns inte som en skola. Jag har lättare att fokusera här. I min vanliga skola var det för mycket. Här får jag en chans att arbeta i min takt och hinner jobba färdigt med det jag börjar på, säger Vicky Kraiyabut Karlsson, som går ut nian till sommaren.

Hon upplever att det blev en för stor stress att komma tillbaka till sin vanliga klass efter en lång tid hemma.

Theo Bergström hade också svårt att ta sig tillbaka till skolan. Viljan fanns där, ändå gick det inte, förklarar han.

– Det ledde till att jag stannade hemma mer och mer, till slut gick jag inte alls. Men mitt mål är att kunna komma tillbaka till min klass, säger Theo Bergström.

Personalen som arbetar på Hjulet har handplockats för uppdraget.

Annons

Verksamheten är anpassad för varje elev som går där, och just nu är det 13 elever i årskurs 7-9. Det är dock aldrig mer än sex elever på plats samtidigt.

Inom det närmaste utökar man däremot med en avdelning till för de yngre eleverna i årskurs 4-6.

– Vi har väldigt bra lokaler här och det gör att vi kan sprida ut oss och det underlättar mycket, säger Kristina Kangasmaa, lärare på Hjulet.

Camilla Lindell är lärare i den anpassade verksamheten Hjulet. Hon ser också tydligt att de resurser man har här gör skillnad för barnen.
Camilla Lindell är lärare i den anpassade verksamheten Hjulet. Hon ser också tydligt att de resurser man har här gör skillnad för barnen.Foto: Lasse Ottosson

Enligt läraren Camilla Lindell är det svårt att få resurserna att räcka till i den ordinarie skolverksamheten och hon ser också tydligt vilka fördelar den anpassade verksamheten haft för eleverna på kort tid.

– Det är inte så att de här eleverna inte vill gå till skolan. Men de har alla olika anledningar till att de inte klarar av att gå till skolan, säger Camilla Lindell.

Janni Sandell är en av de många föräldrar, vars barn inte gått i skolan regelbundet på många år.

Hennes dotter började få svårt att ta sig till skolan när hon gick i årskurs 5. Perioderna som hon stannade hemma blev snabbt allt längre och till slut var hon hemma helt och hållet.

Personalen har handplockats. Förhoppningen är att verksamheten ska kunna fortsätta även efter 2024.
Personalen har handplockats. Förhoppningen är att verksamheten ska kunna fortsätta även efter 2024.Foto: Lasse Ottosson

– Vår dotter blev hemmasittare i femman och i dag går hon i årskurs 8. Vi har verkligen gjort allt vi kan för att få henne tillbaka till skolan. Därför var det här en otrolig lättnad när den här möjligheten med Hjulet dök upp, säger Janni Sandell.

Men fram tills i julas beskriver Janni Sandell som en lång tid med stress och ångest och en situation som påverkat hela familjen. Ångest över att ingenting de som föräldrar gjorde hjälpte dottern att kunna ta sig till skolan, och skammen över att samhället inte tyckte att de gjorde tillräckligt.

– Både vi och skolan har verkligen testat allt. Skolan försökte anpassa men hon klarade på grund av diagnoser inte av ljud eller sociala kontakter och utvecklade en social ångest. Till slut gick det inte alls. Det är så självklart att alla ska gå till skolan och det blev en skam att vi inte lyckades ta vårt barn till skolan, säger Janni Sandell.

Annons

Hon anpassade sitt arbete för att hjälpa dottern och när familjen strax innan jul fick samtalet om att dottern kunde få komma till Hjulet så kände man en stor lättnad. Även om det inte var raka vägen dit, så ser Janni Sandell hur verksamheten gett dottern ett nytt hopp igen.

– Det här har varit räddningen för oss, säger Janni Sandell.

Theo Bergström går i årskurs 8. Hans mål är att så småningom komma tillbaka till sin ordinarie klass på Humleskolan.
Theo Bergström går i årskurs 8. Hans mål är att så småningom komma tillbaka till sin ordinarie klass på Humleskolan.Foto: Lasse Ottosson
”Först skyllde jag på att jag bara var trött men när jag väl kunde berätta hur jag kände och hur jag mådde så var det skönt att få berätta.”
Vicky Kraiyabut Karlsson

Vicky Kraiyabut Karlsson känner igen sig i vad Janni Sandell berättar, men utifrån sitt perspektiv.

– Det är jobbigt att göra sin familj besviken. Jag förstår ju att det här med att jag inte kunnat gå till skolan lett till mycket. Jag försökte förklara för mina föräldrar hur jag kände men det tog tid för dem att förstå. Först skyllde jag på att jag bara var trött men när jag väl kunde berätta hur jag kände och hur jag mådde så var det skönt att få berätta. Det har också gjort vår relation starkare, säger Vicky Kraiyabut Karlsson.

Vicky Kraiyabut Karlsson går ut nian till sommaren. Tack vare Hjulet kan hon också läsa in några betyg och söka till gymnasiet.
Vicky Kraiyabut Karlsson går ut nian till sommaren. Tack vare Hjulet kan hon också läsa in några betyg och söka till gymnasiet.Foto: Lasse Ottosson

Enligt Håkan Ewerman kommer totalt 20 elever vara en del av verksamheten när man nu också öppnar upp för mellanstadieeleverna. De tillhör fortfarande sin skola och sin klass men får här en chans att anpassa sin skoltid på ett helt annat sätt under en period, för att så småningom kunna ta sig tillbaka till ordinarie skolverksamhet.

Hur har din dag varit? Elevernas utbildning anpassas efter varje individ.
Hur har din dag varit? Elevernas utbildning anpassas efter varje individ.Foto: Lasse Ottosson
Paola NordgrenSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons