Annons

Kristersson: Avskyvärt sabotage mot Natoansökan

Relationerna mellan Sverige och Turkiet försämras ytterligare. Turkiet väljer att ställa in det besök Sveriges och Finlands talmän skulle göra i det turkiska parlamentet.
Orsaken: En upphängd Erdogandocka utanför stadshuset i Stockholm.
Politik • Publicerad 13 januari 2023
Statsminister Ulf Kristersson (M) säger att han förstår Turkiets ilska.
Statsminister Ulf Kristersson (M) säger att han förstår Turkiets ilska.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Talman Andreas Norlén (M) skulle ha rest till Ankara, men besöket är inställt. Arkivbild.
Talman Andreas Norlén (M) skulle ha rest till Ankara, men besöket är inställt. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

– Det här är avskyvärt. Varje land skulle tycka att det var en avskyvärd handling att visa upp någonting som ska föreställa närmast en avrättning av en utländsk ledare, inte minst i ett land som två gånger har varit utsatt för mord på mycket ledande politiker, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

– Det här är ett sabotage mot den svenska och finska ansökan att bli Natomedlemmar.

Annons

Regeringens försök att övertala Turkiet att släppa in Sverige i Nato har mött ännu ett bakslag. I går fick ambassaden i Ankara besked om att talmansbesöket nästa vecka ställs in.

– Jag tycker att det är beklagligt att besöket har blivit inställt, säger Andreas Norlén till TT.

Utrikesminister Tobias Billström (M) beklagar att talmansbesöket stoppats, men säger till TT att det är uppskjutet, inte inställt.

– Relationerna med Turkiet är viktiga på alla nivåer. Vår förhoppning är att vi successivt ska kunna hitta tillbaka till ett format där vi kan ha en bra dialog, säger han.

Ville fördjupa

Norlén skulle i nästa vecka ha rest till Ankara tillsammans med sin finländske kollega Matti Vanhanen för att träffa det turkiska parlamentets talman Mustafa Sentop.

– Tanken är ju att vi ska bli medlemmar i samma försvarsallians och då ser både Matti Vanhanen och jag ett stort värde i att utveckla relationerna och fördjupa diskussionen, säger Andreas Norlén, som hoppas att besöket kan bli av lite längre fram.

Han betonar att resan och besöket inte var en del av regeringens förhandlingar och den pågående processen om Nato mellan de tre länderna. Den delen sköter regeringen.

Norlén bekräftar att skälet som angavs för att ställa in var den upphängda dockan.

Var motbjudande

– Jag har förståelse för att Turkiet och turkiska företrädare reagerar starkt, säger Norlén och tillägger:

– Jag kände själv ett djupt obehag när jag såg bilderna på den upphängda dockan. Det var motbjudande att se.

Annons

Även statsminister Ulf Kristersson säger att han förstår Turkiets ilska.

– Vi hade visat exakt samma ilska om det hade hänt i ett annat land riktat mot en svensk ledande politiker, så jag har stor respekt för detta, säger han.

Norlén säger att "hot och våld mot politiker" inte har någon plats i det demokratiska samhället.

En talesperson för Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har krävt att de ansvariga för händelsen ska ställas till svars. Turkiska åklagare har också enligt den turkiska nyhetsbyrån Anatolia inlett en utredning om händelsen i Stockholm för att avgöra om det kan handla om ett brott.

Anmälan lämnades in av president Erdogans advokat.

Turkiet kallade också under torsdagen upp Sveriges ambassadör.

I Sverige har en polisanmälan lämnats in efter händelsen, rubriceringen är ärekränkningsbrott, enligt polisens mediecenter.

"Förkastligt"

Utrikesminister Tobias Billström förklarar att regeringen "ser otroligt allvarligt" på dockan utanför stadshuset.

– Vi skulle aldrig acceptera att den här typen av aktioner genomfördes mot svenska politiker på vårt territorium, då accepterar vi naturligtvis inte att det sker mot andra politiker, säger han.

TT: Hur ser du på detta i relation till den svenska yttrandefriheten och demonstrationsrätten?

Annons

– Den centrala frågan är att komma ihåg att yttrandefriheten i Sverige är absolut. Kring det råder det ingen tvekan. Men det betyder inte att vi inte kan och bör kritisera när människor gör sig skyldiga till framställningar där man använder hot och hat. Och dessutom genomför aktioner som tydligt pekar på att man vill använda våld som ett sätt att förändra samhället, säger Billström.

Fakta: Avtalet med Turkiet

Sverige och Finland slöt sommaren 2022 ett avtal (memorandum) med Turkiet med en rad punkter som måste uppfyllas för att Turkiet ska ge grönt ljus för ländernas Natoansökningar.

Avtalet undertecknades den 28 juni i Madrid. Samtidigt släppte Turkiet sitt veto mot Sveriges och Finlands Natomedlemskap.

Som blivande Natoländer förbinder sig Sverige och Finland att stödja Turkiet vad gäller hot mot landets nationella säkerhet.

Sverige och Finland ska inte ge stöd till kurdiska YPG/PYD eller Gülen-rörelsen, och ska även otvetydigt fördöma alla terroristorganisationer som utför attacker mot Turkiet.

Sverige och Finland ska även behandla pågående och ouppklarade utlämningskrav av personer som Turkiet klassar som terrormisstänkta "snabbt och noggrant".

Länderna konstaterar också i avtalet att det inte ska finnas några vapenembargon dem emellan.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons