Annons

Ägnar sig inte Israel åt terror mot Gazaborna?

Att lura oskyldiga civila in i en fälla för att sen bomba mot dem - är inte det terror?
Terror • Publicerad 21 oktober 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Är det inte terror, det som Israels militär gör i Gaza?, frågar sig skribenten.Foto: Fatima Shbair

Vi har olika moraliska och etiska måttstockar. Ibland blir det särskilt tydligt.

När medier, experter och tyckare av allsköns sort nu kommenterar det fasansfulla som sker i Gaza och Israel används bedömande ord som har helt olika innebörd för olika personer. Ett sådant är terror. Det finns ledarskribenter i liberal press - ingen nämnd och ingen glömd - som tvärsäkert slår fast att Israel inte har utfört någon typ av terrorhandlingar mot civila palestinier.

Annons

Det är ett omdöme som det krävs juridisk kompetens inom folkrätt och internationell rätt för att kunna ge. Inget som en politisk redaktör lättvindigt borde publicera som en sanning. Om vederbörande är seriös och inte ägnar sig åt falska nyheter, fake news.

För mig, personligen, förefaller det vara terror att uppmana en miljon människor att förflytta sig till ett annat område i en krigszon för att där komma i säkerhet och sedan bomba dessa människor när de tagit sig till detta förment säkra ställe. Det påminner om jägares metod att lägga ut åtel för att sen skjuta djuren vid matstället. Skillnaden i Gaza är att tillgången till mat- liksom vatten- däremot ströps av Israel. Dubbel grymhet. Att döda tydligt märkta ambulanser, sjukvårdspersonal och journalister som nu skett är i mina ögon också gravt orättfärdigt och omoraliskt.

Kanske är detta inte terror enligt krigets lagar. Det får Internationella brottmålsdomstolen, ICC, i Haag avgöra. Där är man ännu inte klar med domslut över handlingar begångna under tidigare Gaza-krig och avgörandet rörande de nya brott som nu kan ha begåtts lär dröja. Ledarskribenter har möjligen en egen krigets lagbok i sina datorer eller skrivbordslådor. Det vore i så fall intressant att få veta vilka paragrafer som de åberopar i sitt totala frikännande av Israel.

Kerstin Dahlberg

Annons
Annons
Annons
Annons