Annons

Alla föräldrar till funkisbarn: – fortsätt vara urjobbiga

Till ”urjobbiga mamman”. Tack för din insändare där du belyser att inte alla är självklart välkomna på studentfirande.
Studenten – för alla? • Publicerad 28 mars 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det är inte bara studentfirandet som är uteslutande, så fungerar hela skolsystemet. ”Ofta anställs inte ens lärare utan annan personal som ska ha en ”omhändertagande” uppgift”, berättar skribenten.
Det är inte bara studentfirandet som är uteslutande, så fungerar hela skolsystemet. ”Ofta anställs inte ens lärare utan annan personal som ska ha en ”omhändertagande” uppgift”, berättar skribenten.Foto: Simon Rehnström

Min son tog studenten förra året och vi upplevde samma sak, inte bara med studenten utan med andra självklara saker som rätten att faktiskt få lära sig skolämnen och inte bara få ägna sig åt dagisverksamhet, vad man äter, ut och gå och så vidare.

Sonen har efter mycket kämpande faktiskt fått lära sig engelska som han förstår flytande, samma med för andra självklara ämnen som svenska, matte med mera. Detta eftersom även jag är, och har varit, en urjobbig mamma. Det står i läroplanen att alla ska få lära sig så mycket det går men tyvärr fungerar inte den anpassade skolan så. Istället för att lägga energi på att faktiskt lära dessa elever grundläggande saker som vanliga skolämnen, att läsa, skriva och räkna, så är det uppenbarligen enklare att att ägna sig åt annat och skylla på elevens otillräcklighet istället för skolans oförmåga och rena inkompetens.

Annons

Ofta anställs inte ens lärare utan annan personal som ska ha en ”omhändertagande” uppgift. När ska man inse att till dessa elever krävs inte bara lärare utan specialutbildade lärare som vet hur dessa elever tar in kunskap, de ska också ha en förmåga att läsa av hur mycket eleven förstått av undervisningen. Tyvärr brister det alltför ofta både i kompetens och vilja. Ska det vara en skola för alla så är det skola det ska vara, inte någon slags fritidsverksamhet där man ägnar sig åt annat. Det finns mycket som många föräldrar tar för självklart som vi med funktionshindrade barn får kämpa för.

Inte bara specialtillfällen utan hela tiden, som många tror fungerar så bra tills de själva sitter i samma sits och upptäcker att ingenting är självklart. Till alla föräldrar med funkisbarn vill jag bara säga: kämpa på, var urjobbig utan ursäkter, för det är ingen annan än vi som föräldrar som får se till våra barns rättigheter. Lagar och regler ser väldigt fina ut på pappret men verkligheten ser helt annorlunda ut. Signatur: Också en urjobbig mamma

”Som rätten att faktiskt få lära sig skolämnen och inte bara få ägna sig åt dagisverksamhet”
Annons
Annons
Annons
Annons