GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Alla politiska inriktningar har sina egna troll på nätet

Johan Hammarqvist skriver i sin ledare 24/9 om problemet med hat och hot i sociala medier. Inte helt otippat är det med udden riktad mot den så kallade ”SD-svansen” som ska ha uttryckt sig oacceptabelt mot en person på sociala medier.
Sociala medier • Publicerad 30 september 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
SD-politiker har länge utsatts för hot och hat i sociala medier, skriver debattörerna.
SD-politiker har länge utsatts för hot och hat i sociala medier, skriver debattörerna.Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

Detta övertramp är i sanning inte det första eller sista. Som mångåriga SD-politiker har vi alla i olika grad blivit utsatta för hot och hat i sociala medier och inte minst i verkligheten. Vi har fått offentliga möten avbrutna då motdemonstranter aktivt gått in för att störa ordningen och misshandla våra funktionärer. Vi har blivit mordhotade, ignorerade, bespottade etcetera. Allt detta i Hässleholm såväl som annorstädes i riket.

Den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt uttryckte till och med sympati för marodörerna och menade att vi fick ”skylla oss själva”. Det tog många år innan ordningsmakten och samhället tog dessa odemokratiska yttringar på allvar och satte ner foten. Idag är tonen lyckligtvis en annan och det är möjligt för SD att verka i det offentliga rummet på de flesta platser.

Med detta sagt har Johan Hammarqvist naturligtvis rätt i sak. Det är inte ok att uttrycka sig olämpligt på sociala medier bara för att man sitter skyddad bakom en dataskärm. Sociala medier är ett utmärkt forum för vanliga människor att föra fram sin åsikt och även människor som upplever sig marginaliserade får tillfälle att göra sin röst hörd.

”Vårt eget parti har framgångsrikt använt sig av internet för marknadsföring i en värld där media mer eller mindre kontrolleras av andra ideologier.”

Vårt eget parti har framgångsrikt använt sig av internet för marknadsföring i en värld där media mer eller mindre kontrolleras av andra ideologier. Tyvärr kan inte alla hantera denna möjlighet att yttra sig på ett återhållsamt sätt utan man ser sin chans att ”skjuta ur bakhåll”. Men detta gäller åt alla riktningar. Höger och vänster såväl som ”den breda mitten” har sin egen armé av nättroll.

Själv har Hammarqvist kopplingar till Centerpartiet och detta speglar sig naturligtvis i hans artiklar om oss. Centerpartiet gick till val på att stoppa SD och sprida desinformation om oss. Nu vet vi hur det gick med det och vi får hoppas det medför en mer nyanserad debatt under mandatperioden.

Sven Lundh (SD)

Paul Thurn (SD)

Susanne Lottsfeldt (SD)

...

Svar direkt: På klassiskt SD-manér klarar inte debattörerna, som också innehar höga poster i Hässleholms kommun, av att ta ansvar för den egna svansens agerande. Än mindre berör de ursprunget till lärarens tweet och elevernas oro, nämligen riksdagsledamoten Tobias Anderssons (SD) osmakliga tweet om återtåg med enkelbiljett till Kabul.

SD sätter gärna på sig offerkoftan men har svårt att se några fel i sitt eget agerande. Det är inte speciellt klädsamt för ett parti av SD:s storlek.

Johan Hammarqvist, Ledarskribent

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.