Annons

Att läsa Kb/NSk gjorde mig riktigt, riktigt glad

Att läsa Kristianstadsbladet lördagen den 13 april gjorde mig glad! Det är oftast nyheter om tragiska och sorgliga händelser som tar plats i våra tidningar.
Vardagsglädje • Publicerad 22 april 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Finns mycket att vara glad för, enligt skribenten. Bland annat åt att uteserveringarna öppnar och att sommaren nalkas.
Finns mycket att vara glad för, enligt skribenten. Bland annat åt att uteserveringarna öppnar och att sommaren nalkas.Foto: Lasse Ottosson

Man blir tung och en känsla av nedstämdhet och ilska infinner sig. Att då som kontrast till allt elände, som naturligtvis inkluderar det fruktansvärda mordet på pappan i Skärholmen, kunna läsa om så många positiva saker som händer i vår kommun gör mig så glad. Vad är det då jag läst: Magdalena Jeppson bibliotekschef är en demokratins förkämpe står det på första sidan del 1. ”Demokratin har en stor demokratisk uppgift i en värld där demokratin minskar”. Sagt av Magdalena. Hon berättar vidare att det just nu pågår en fortbildning kring demokratifrågorna där hon fastställer att språket är en bas för att vara en demokratisk medborgare.

Själv besöker jag ofta biblioteket också i samband med att jag som kontaktperson visar vägen för de personer som inte har känt sig hemma där. En ny värld öppnas för flera. Att minska våra sociala klyftor är en uppgift som vi alla kan vara delaktiga i. Ett exempel är när jag tog bussen, med det fantastiska busskortet som ger gratis bussresor i hela kommunen för oss över 75, till en av våra tunga områden en bit från centrum. Jag satt i väntkuren och sa till en kvinna som satt bredvid.

Annons

” Bor du där ute eller skall du hälsa på någon?” Hon svarade, ”Jag bor där och jag har bott där i hela mitt liv.” ” Det betyder ju att du trivs där?” sa jag. ” Jag vet inte hur det är att bo på annat ställe. Jag har bara varit där och ibland tar jag bussen till stan.” sa kvinna. Det var vårt samtal. När vi gick av så sa kvinnan att det var länge sedan någon pratat med mig. tack för det. Jag kommer att vara glad länge. Det är en uppmaning till alla! Åk ut och ta kontakt med okända människor. Det kostar inget med busskortet och ger så mycket för båda parter.

Jag blir glad över att våra många av våra politiker klarat högskoleprovet så fantastiskt bra. Grattis till alla på listan för att ni tog chansen och har ni hamnat långt ner på listan så finns det nya möjligheter.

Maria Hofendahl Svensson, uttalar sig på sid 8, som strax före påsk valdes till LRF Skånes nya ordförande. Hon vill engagera ungdomar både i yrket och LRF. När hon får frågan om varför det är viktigt att få in fler kvinnor så svarar hon: ” För vi tänker mer på mjuka värden. Lantbruket är så produktionsinriktat, men när man har anställda skall de trivas. De mjuka värdena är viktigare i dagens samhälle.

Så finns det fler härliga händelser som gör mig glad denna morgon. Men jag väljer en som den sista. ”Sommaren är här”.

Att många av våra restauranger öppnar sina uteserveringar! Jag försöker göra vad jag kan för att bygga broar i praktiken. Det räcker inte att tala om utanförskap. Vi måste samtala mer med varandra och bygga sociala broar.

Lena Grollmuss

Kristianstad

”Så finns det fler härliga händelser som gör mig glad denna morgon. Men jag väljer en som den sista. ”Sommaren är här”.”
Annons
Annons
Annons
Annons