Annons

Bankernas arrogans göder de kriminella systemen

Återigen kommer det uppgifter hur utlänningar utnyttjar vårt banksystem. Inte nog med att brottssyndikaten slussar ut miljontals kronor i resväskor till främst Turkiet via flyg (som tur är stoppas en del av spektaklet).
Brottslighet • Publicerad 31 januari 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bank ID måste bli säkrare, säger skribenten.
Bank ID måste bli säkrare, säger skribenten.Foto: Andreas Hillergren

Nu kommer det nya uppgifter att utlänningar som jobbar på våra byggen eller andra branscher, kan plocka ut nästan hur mycket som helst i en helt vanlig bankomat.

Med maxbeloppet på 5 000 kronor per uttag, så kan samma person plocka ut och plocka ut 5 000 kronor gång på gång. Vid ett tillfälle tog en person ut 5 000, 21 gånger, alltså mer än 100 000 kronor vid ett och samma tillfälle! Och hur kunde detta ske? Jo, hen hade ett utländskt Visa eller Mastercard kort.

Annons

Vi vanliga Grönköpingsbor kan plocka ut max 15 000 och det på en vecka. Och skulle vi vilja gå till banken och be om ett högre belopp för uttag, ja då startar en mindre utredning, om vad vi ska ha pengarna till. Snacka om att sila mygg och svälja kameler.

Jag har skrivit ändlösa insändare om bankernas arrogans mot oss vanliga kunder, samtidigt som dom göder den kriminella verksamheten med alla dessa lurendrejerier som drabbar främst våra äldre.

Jag skulle vilja se någon statistik på hur mycket eller för den delen hur lite bankerna ersätter i alla dessa bedrägerimål. Bara tänk er tanken, blunda och tänk på gamla Agda eller Sture, som har blivit av med hela sitt sparade kapital. Bara för att dom trodde att ”banken” ringde upp och sa att något mysko var på gång på deras konto, och vips var 100 tusentals kronor borta i ett nafs.

Samtidigt står bankdirektörerna och slår sej för bröstet, hur bra det går för banken. Det vänder sej i magen på mej. Vilket sjukt samhälle vi lever i. Ok om du är frisk och i arbetsför ålder och kan leva upp till samhällets krav.

Men tänk på alla de tusentals gamla och lättlurade som har blivit av med allt dom hade på ett bankkonto. Pengar som dom skulle haft till något roligt eller skänkt till barn och barnbarn.

Och allt bara för att banken inte vill ta ansvar för sina misslyckanden för att göra BankID säkert eller säkrare.

Erik Bergström, Stoby

”Samtidigt står bankdirektörerna och slår sej för bröstet, hur bra det går för banken. Det vänder sej i magen på mej.”
Annons
Annons
Annons
Annons