Annons

Bedrägeri eller stöld – det är frågan

Per-Erik Andersson i Degeberga blev av med sin husbil till bedragare. I god tro lämna han över bilen till en förmedlare, som till och med lämnade en kopia av sitt körkort, för ”säkerhets” skull.
Bedrägeri • Publicerad 3 april 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Paret Andersson i Degeberga  blev bestulna på husbil – klassas inte som stöld.
Paret Andersson i Degeberga blev bestulna på husbil – klassas inte som stöld.Foto: Lasse Ottosson

Husbilen försvann, troligtvis över sundet, enligt polisen. Gått upp i rök helt enkelt. Per-Erik vänder sej till sitt försäkringsbolag och anmäler bilen stulen. Han får då frågan hur det gick till när den blev stulen. Jag lämnade över nycklarna till ”förmedlaren”, säger han. Aj, aj, du har lämnat över nycklarna frivillig, då gäller inte försäkringen! Goddag yxskaft säger jag! Bilen har ju uppenbarligen försvunnit och lämnat landet.

Nä, då, säger försäkringsbolaget, då är det inte stöld utan istället bedrägeri, och då ersätter inte vi. Vad har man försäkring till, om inte en sådan här incident ?

Annons

Per-Erik skulle istället ha sagt till försäkringsbolaget, att personen ryckte bilnycklarna ur min hand. Och då hade det blivit ett försäkringsärende. Varför säger jag detta? För att jag har egen erfarenhet av ett liknande fall, dock inte så dyrt. Det gällde en telefon som jag skulle sälja. Kom överens med köparen att träffas.

Så skedde och ”köparen” tittade på telefon som jag lämnade över till honom. Han tittade lite på den, och sen springer han iväg som en gasell. Stulen, enligt mej, men inte enligt försäkringsbolaget.

Jag har ju frivilligt lämnat över telefonen i hans hand. Så även om han springer iväg med min telefon, så stjäls den mitt framför ögonen på mig. Men ånej, inte enligt bolaget. Då är det bedrägeri.

Trots polisanmälan, så vägrade bolaget att ersätta mej. Se där, ännu ett kryphål för försäkringsbolagen, att skylla ifrån sej och inte betala ut ersättning.

Nu ska jag inte bara svärta ner försäkringsbolagen, dom gör ett bra jobb i många fall. Men man undrar i dessa två fall, varför dessa skulle vara undantagna.

Och jag säger, som jag har sagt om alla stackars gamla som blir lurade på alla sina besparingar, stackars Per-Erik Andersson som lök på laxen måste fortsätta att betala till sin bank, på lånet på husbilen, som inte finns i hans ägo längre. Och det är inga småpengar, det handlar om, i hans fall.

Men som med så mycket här i livet, det är Davids kamp mot Goliat. I detta fallet har David ingen chans mot banker och försäkringsbolag.

Detta är verkligheten i dagens Sverige.

Erik Bergström, Stoby

”Jag har ju frivilligt lämnat över telefonen i hans hand. Så även om han springer iväg med min telefon, så stjäls den mitt framför ögonen på mig.”

Annons
Annons
Annons
Annons