Annons

Bevara den hotade Restaurangskolan

Krögare och företagare slår vakt om den hotade Restaurangskolan. De poängterar att de som aktörer i branschen är beroende av kvalificerad personal med relevant utbildning och kompetens.
Restaurangskolan • Publicerad 21 april 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bevara Restaurangskolan, kräver en grupp av pensionerad skolpersonal.
Bevara Restaurangskolan, kräver en grupp av pensionerad skolpersonal.Foto: Sofia Åström

Öppet brev till politikerna i Hässleholm

Det finns fler skäl till att Restaurangskolan skall räddas. Vi är en grupp pensionerade skolsköterskor, skolpsykologer, specialpedagoger som också upprörs över handläggningen och nedläggningen av Restaurangskolan i Hässleholm.

Annons

Denna gymnasieutbildning är en av det absolut viktigaste utbildningarna inom gymnasieskolan. Egentligen borde alla gymnasieelever få tillgång till vissa delar av restaurangskolans program. Där får man lära sig grundläggande värden för livet. Elever som har svårt att välja linjer skulle få livskunskap om de valde just restaurangskolans gymnasieprogram.

Att laga mat från grunden är grundläggande för hälsan. Kokkonsten är en konst för livet, som alla behöver lära sig. Det viktiga i hygien, livsmedelshantering, kundbemötande och gästens välbefinnande kan inte nog framhållas. Att kunna laga och servera hälsosam mat skapar stolthet och glädje. Det kräver gemenskap, social interaktion, samarbete och kommunikation.

Att laga mat är kreativt. Att kombinera smaker engagerar och kräver koordinering av våra sinnen såsom doft, smak, syn och känsel och att presentera maten i rätt omgivning är bra aktivitet för hjärnan och sätter igång belöningssystemet hos människan med ”må bra” hormoner, vilket skapar lugn och ro inom oss.

Att laga mat kräver tid, tålamod, koncentration och att befinna sig här och nu samt inte minst vikten av att hålla rent och snyggt omkring oss. Hygienen vet vi efter pandemin hur viktig den är.

Restaurangskolans linje får eleven att växa. Att inte skapa möjligheter för elever med lust att lära sig service och matlagning är en förlust inte bara för företagare utan för alla. Hälsan måste odlas och grunderna läras in. Kunskaper som Restaurangskolan ger sina elever.

Bodil Larsson

Lena Jönsson

Inga-Lill Lindh

Irja Björkman

Eva Erlandsson

Annons

Monica Olsson

”Att laga mat kräver tid, tålamod, koncentration och att befinna sig här och nu samt inte minst vikten av att hålla rent och snyggt omkring oss.”
Annons
Annons
Annons
Annons