Annons

Bolagen är till för medborgarna

Andreas Bergh välfärdsforskare på ekonomihögskolan i Lund skriver i en gästkrönika i NSk om problematiken med kommunala bolag och hur de tappar kontakten med sitt uppdrag gentemot medborgarna.
Kommunala bolag • Publicerad 20 oktober 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten kritiserar hur de kommunala bolagen sköts. ”Grunduppdraget torde vara att leverera vatten, värme och sophantering åt kommunens skattebetalare till lägsta möjliga kostnad.”, skriver hann
Skribenten kritiserar hur de kommunala bolagen sköts. ”Grunduppdraget torde vara att leverera vatten, värme och sophantering åt kommunens skattebetalare till lägsta möjliga kostnad.”, skriver hannFoto: Simon Rehnström

I Hässleholm finns det ju två bolag som figurerat i media flitigt sista tiden kopplat till arbetsmiljöproblem inte minst. Hässleholm miljö har dragits med ohanterade problem under vad som beskrivs som ett flertal år. Detta har inte hindrar bolaget att anställa en oerhörd massa tjänstemän under de senaste åren med titlar som projektutvecklare, miljöpedagog, kommunikatör, avfallsutvecklare, kvalitetsutvecklare, projektledare, chef service och administration, försäljningschef med mera.

Grunduppdraget torde vara att leverera vatten, värme och sophantering åt kommunens skattebetalare till lägsta möjliga kostnad. HMAB har ju dessutom chockhöjt alla taxor i flera steg men inte var det väl till roller som ovan räknats upp som pengarna skulle gå? Bolaget skall om det går med överskott efter att ha levererat till lägsta möjliga kostnad skicka detta tillbaka till ägaren, och därmed komma skattebetalarna till del.

Annons

Hässlehem som torde kunna sortera in under begreppet allmännyttan vars uppdrag är ”att tillhandahålla prisvärda och hållbara bostäder åt alla” tar i flera forum upp viljan att bygga bostadsrätter vilket strider mot tillgänglighetskravet i allmännyttans uppdrag. Alla har inte möjlighet att köpa sin bostad.

Bolagsformen i kommunal ägo är i sanning problematisk och borde synas av ägaren och ges ett tydligare ägardirektiv där syftet med verksamheten framgår även för vd och bolagsstyrelse. Ni är till för medborgarna!

Åke Petersson

Annons
Annons
Annons
Annons