Annons

Bromöllamoderater kritiserar styret

Vi moderater anser att Insyn och öppenhet skall vara en demokratisk rättighet i Bromölla.
Bromöllapolitik • Publicerad 25 oktober 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Diskussionerna om hur politiken i Bromölla sköts går vidare.
Diskussionerna om hur politiken i Bromölla sköts går vidare.Foto: Paola Nordgren

Vi kunde för några dagar sedan läsa Samuel Hammerås (V) och Jörgen Svenssons (S) åsikter. Vi anser att deras insändare är intellektuellt ohederlig och ovärdig att kommentera. De, läs styret och med stöd av SD, väljer att förändra en historiebeskrivning. Vi visar detta genom att belysa hur styret reglerar gruppledarträffarna.

Mikael Efverman (M) i Bromölla.
Mikael Efverman (M) i Bromölla.Foto: Simon Rehnström

Kommunstyrelsens ordförande, Jenny Önnevik (S), har bestämt att det är enbart Moderaterna som inte får representeras av någon annan är gruppledaren. Vi anser att vi själva bör få utse den som vi anser är mest lämplig att företräda oss om gruppledaren har förhinder.

Joachim Bengtsson (M) i Bromölla.
Joachim Bengtsson (M) i Bromölla.Foto: Johannes Lindén
Annons

Det är också viktigt att belysa att kommunstyrelsens ordförande vill använda gruppledarträffarna som möten där överenskommelser görs mellan partierna i viktiga strategiska frågor innan de lämnas in till politiken.

Överenskommelserna får inte dokumenteras och ska inte debatteras i de politiska forumen.

Vi anser dessa exempel som odemokratiska. För oss är det fullständigt oacceptabelt att våra invånare inte ska kunna få ta del av det som är viktigt för dem. Vi har meddelat de ”styrande partierna” (S, V och SD) att vi inte medverkar till att undanhålla våra invånare rätten till insyn och öppenhet.

Vi vill värna om varje invånares frihet, vår gemensamma trygghet samt att vi ständigt strävar efter att bli bättre och få det bättre. Vi bär alla ett eget ansvar för att kommande generationer ska få överta ett samhälle som är i bättre skick än det vi själva fick överta.

Våra barn ska alla få sin alldeles egna chans att bygga en bra framtid på egna meriter. Det är inte kön, klass, eller klan som ska sätta gränser utan det avgör var och en själv utifrån vad man vill, kan och gör. Viktigt är att vi tidigt ser varje barn så att ingen lämnas efter eller att ingen hålls tillbaka.

Vi ska värna välfärdens kärna och vi vill för varje krona få ut så mycket värdefull välfärd som möjligt till våra invånare. Sverige har Idag världens fjärde högsta skatt, likaså är skatterna höga i Skåne och inte minst i Bromölla. Lägg till att det idag finns ett inkomst- och kostnadsutjämningssystem mellan Sveriges kommuner som ger oss årliga bidrag, direkta pengar från andra kommuners invånare, på 220 miljoner kronor. Det är som bekant lätt att lova mycket så länge andras pengar finns att ta av men frågan är egentligen ”vad mer får vi för pengarna”?

Vi kommer även fortsättningsvis stå upp för rätten till insyn och öppenhet för våra kommuninvånare så att de kan ta del i de viktiga ärenden som vi förtroendevalda har fått att sköta så att de kan bedöma om vi har gjort ett bra jobb.

Vi kommer vara demokratins väktare så att besluten tas där de ska tas och inte i några dolda rum med dolda avsikter. Vi kommer säkert att få kritik för detta ställningstagande men den kritiken tar vi emot med glädje alla dagar i veckan, även om den är som nu ohederlig och ovärdig.

För Moderaterna i Bromölla

Mikael Efverman

Joachim Bengtsson

Annons
Annons
Annons
Annons