Annons

Bygg inte höga kolosser i Näsum – Ta fram villatomter

Torsdagen den 30:e Maj kunde vi läsa i Kristianstadsbladet om det nya planerade bostadsområdet i Näsum, ett litet samhälle i Bromölla kommuns norra del.
Bostaäder • Publicerad 12 juni 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nya bostäder planeras i Näsum
Nya bostäder planeras i NäsumFoto: Lasse Ottosson

Det planeras för möjlighet till 128 lägenheter och 30 småhus. I områdesplanerigen vill man möjliggöra för 14 meter höga flerfamiljshus, det vill säga lägenhetsbyggnader. Detta tycker man alltså ska harmonisera med omkringliggande landskap och byggnader i ett helt platt jordbrukslandskap. 14 Meter höga byggnader skulle bli som ett landmärke som skulle synas från så långt bort som till Klagstorpskrysset, som ligger på väg ut mot den populära badplatsen och småbåtshamnen Klacken.

Dit är det 3,8 kilometer via fågelvägen. Inte nog med att man finner det lämpligt att bebygga fullt brukningsvärd jordbruksmark. Detta i tider då självförsörjning är ett hett ämne i en orolig värld, man tycker tydligen också att 128 lägenheter behövs i lilla Näsum. Man kan fråga sig om styret tycker att det ska fram bostäder och nya kommuninvånare till varje pris?

Annons

Man motiverar med att kommunen har ont om mark, men väljer att inte ta hänsyn till kringliggande fastigheter eller brukningsvärd jordbruksmark. För oss i Sverigedemokraterna är det en självklarhet att nybyggnation ska estetiskt passa ihop med kringliggande fastigheter för att ge en så god helhetsbild som möjligt. Detta, och att begränsa rätten att bygga på brukningsvärd jordbruksmark är två förslag vi går fram med i vårt budgetförslag för 2025.

Att bereda mark för nya bostäder i Näsum behöver inte nödvändigtvis vara uteslutande dåligt. Näsum skulle behöva nya tomter och nybyggnation men det människor frågar efter är villatomter där man kan bygga sitt nya hus och uppfylla sin egen dröm. Att få bo på orten man är barnfödd eller flytta ut till landet och lugnet med närhet till naturen. Människor vill inte ha en 128 lägenheter stor betongkloss som ska synas var man än är i samhället. Ett av Bromöllas mål är attraktivt och växande.

Ja man uppfyller med råge “växande” men “attraktivt” är det sannerligen inte. Vill styret öppna för flerbostadshus på höjden, bygg dom i Bromölla centrum. Bygg inte sönder vackra Näsum.

Andreas Nordberg (SD)

”Vill styret öppna för flerbostadshus på höjden, bygg dom i Bromölla centrum. Bygg inte sönder vackra Näsum.”
Annons
Annons
Annons
Annons