Annons

Dålig lagstiftning i händerna byråkrater leder i fördärvet

Donald Trumph har aviserat att därest han vinner presidentvalet kommer han jämväl att också kasta ut ett större antal byråkrater. Motivet och behovet härtill saknar jag dock kunskap att bedöma.
Fördärvlig byråkrati • Publicerad 3 maj 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Dyako Ghafoor, är snart utbildad sjuksköterska, har fått jobb på sjukhuset i Kristianstad men ska utvisas till Irak. Skribenten är kritisk.
Dyako Ghafoor, är snart utbildad sjuksköterska, har fått jobb på sjukhuset i Kristianstad men ska utvisas till Irak. Skribenten är kritisk.Foto: Lasse Ottosson

Efter att ha läst måndagens Norra Skåne efterlyser jag dock ett liknande ställningstagare från något politiskt parti härstädes. Artikeln ifråga handlar naturligtvis om Migrationsverket som uppvisar en ständig följd av misslyckanden. Att enbart byta ut generaldirektören synes inte lösa problematiken. I all synnerhet som hon kommer från motsvarande jobb på Arbetsförmedlingen, en myndighet som under senare år fått föga beröm för sin verksamhet, tvärtom.

Man ställer sig också osökt frågan härvidlag: Har Åkesson träffat rätt i det här fallet? Sopkvasten måste med nödvändighet också gå betydligt längre ner i organisationen vad gäller befintliga ärkebyråkrater och övriga ”skadade” inom myndigheten

Annons

Den åberopade artikeln gäller irakiern Dyako Ghafoor, 26 år, svensk landslagsman i bodybuilding och inom tre veckor färdigutbildad sjuksköterska. Han har fått fast anställning på sjukhuset i Kristianstad från den 1 juni. Han har också tidigare jobbat på flera ställen inom vården jämsides med studierna enär han inte haft rätt till studielån. Han syster också utvisningshotad och som läser till civilekonom i Jönköping uppvisar samma goda anpassning och språkkunskaper. Hade Dyako istället tävlat för Sverige i annan mera publik gren, och på den här nivån, hade han istället begåvats med medborgarskap på rekordtid. Idrottsrörelsen älskar att klistra den svenska flaggan på så många framgångsrika idrottare som möjligt oaktat ursprung.

Vid samtal med Migrationsverkets enhetschef Laila Hellberg Rosenberg visar sig genast den tunnelseende ärkebyråkraten, som enbart hänvisar till gällande lagstiftning, och möjligheten att överklaga. Enklaste sättet att två sina händer från ett vansinnigt beslut. Än värre är då hon meddelar att lagen i vissa fall kan upplevas som frustrerande, men säger sig inte ha påpekat detta för lagstiftaren. Det är upp till lagstiftaren själv, att se konsekvenserna, påpekar hon. Så talar enbart en yrkesskadad byråkrat. Förr fanns ofta en säkerhetsventil i lagstiftningen, särskilda skäl, men den synes nu borttagen, enär den krävde tänkande tjänstemän, som alltmer blivit en bristvara.

Även regeringen hade fordomdags en direkt möjlighet att rätta till uppenbart tokiga myndighetsbeslut. Att vården skriker efter inte minst sjuksköterskor, och operationer och övriga behandlingar ofta måste ställas in är uppenbarligen inget som bekymrar Migrationsverket, samtidigt som man inte sällan låter tjuvar, våldtäktsmän och övriga ogärningsmän i stort antal stanna kvar i härvarande trygga och ekonomiskt kostsamma värme.

Olle Nilsson

Opolitisk sanningssägare

”Samtidigt som man inte sällan låter tjuvar, våldtäktsmän och övriga ogärningsmän i stort antal stanna kvar”
Annons
Annons
Annons
Annons