Annons

Den svenska modellen måste försvaras

Det finns många mänskliga uppfinningar som fört Sverige framåt; skiftnyckeln, kullagret, ångturbinen är några exempel. Men en av de smartaste uppfinningarna är faktiskt kollektivavtalet.
Fackligt • Publicerad 28 mars 2022
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Lönerna ska inte bestämmas av politiker, utan i förhandling mellan arbetsgivare och fackförbund, skriver debattören.
Lönerna ska inte bestämmas av politiker, utan i förhandling mellan arbetsgivare och fackförbund, skriver debattören.Foto: Christine Olsson/TT

Det garanterar att du har samma lön och samma villkor oavsett om du jobbar i Landskrona eller Piteå. Du tvingas inte att jobba för 50 spänn i timmen för att arbetsgivaren inte vill betala mer. Du kan nämligen alltid hävda rätten till den lön vi tillsammans bestämt att jobbet är värt. Och du kan kräva den i förvissningen om att ingen bjuder under dig för att få ditt jobb. Kollektivavtalet gör inte heller skillnad på varifrån du kommer. Oavsett om du kommer från Borås eller Kiyv så ska du ha samma lön och samma villkor för samma arbete när du jobbar i Sverige.

Seriösa arbetsgivare tycker också det är bra med kollektivavtal. De slipper en osund konkurrens där andra försöker tvinga bort dem från marknaden med lägre löner och sämre villkor för de anställda.

Annons

Därför är kollektivavtalen sedan länge grunden för vår svenska arbetsmarknadsmodell. Men modellen är hotad. Moderater och andra högerpolitiker vill ta bort rätten att slåss för svenska kollektivavtal i Sverige och vill skicka skattepengar till oseriösa företag utan kollektivavtal.

”Löner och villkor i Sverige ska inte bestämmas av politiker i Bryssel eller i Sveriges riksdag, utan i förhandling mellan fack och arbetsgivare på svensk arbetsmarknad.”

Just nu förhandlas ett EU-direktiv om minimilöner. Förslaget innebär ett knytnävsslag rakt i magen på den svenska kollektivavtalsmodellen. Europas löntagare behöver självklart högre löner men en lagstiftning är helt fel väg att gå. EU måste respektera de olika arbetsmarknadsmodeller som finns. Löner och villkor i Sverige ska inte bestämmas av politiker i Bryssel eller i Sveriges riksdag, utan i förhandling mellan fack och arbetsgivare på svensk arbetsmarknad.

Den svenska arbetsmarknadsmodellen måste försvaras. Den är en grundbult som gjort att Sverige är en av Europas mest konkurrenskraftiga ekonomier. Men om det ska fortsätta så måste vi ha politiker som försvarar modellen. Det är ett av många skäl till att vi i LO arbetar för en fortsatt socialdemokratiskt regering.

För vi vet, av lång erfarenhet, att det enda parti som har både kraften och viljan att långsiktigt stå upp för de svenska kollektivavtalen är Socialdemokraterna. Men då krävs en socialdemokrati som är starkare än högern i riksdagen.

Per-Ola Nilsson, ordförande LO-distriktet i Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons