Annons

Drömmar om ny kärnkraft drunknar i miljardrullning

Ebba Busch vill teckna ett samarbetsavtal med Finland om byggandet av ny kärnkraft. Finland har byggt en reaktor OL 3. Den var kostnadsberäknad till 30 miljarder kronor men slutnotan blev 11 miljarder Euro (130 miljarder svenska kronor).
Ny kärnkraft • Publicerad 13 maj 2024
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det numera stängda kärnkraftverket i Barsebäck. Att bygga några nya är rena vansinnesprojektet, enligt skribenten.
Det numera stängda kärnkraftverket i Barsebäck. Att bygga några nya är rena vansinnesprojektet, enligt skribenten.Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT

Efter en byggtid på 18 år och14 år försenad togs den i drift 2023. Jag förstår inte riktigt vad vi har att lära av de finska ”experterna”. Frankrike började år 2007 bygga Flamanville 3. Den är ännu inte i full drift och har kostat 145 miljarder svenska kronor.

I England byggs två reaktorer i Hinkley Point C. De är 13 år försenade och har hittills kostat 645 miljarder. I USA började man bygga två reaktorer men när kostnaderna skenade utan kontroll så beslutade man skrota dem. De hade då kostat 90 miljarder.

Annons

Trots att Sverige beräknas exportera 46 terawattimmar 2026, vilket är vad fem av våra sex reaktorer producerar på ett år (cirka 50 TWh) så vill man bygga två reaktorer till som skall stå färdiga 2035, alltså om elva år. Men man har inte ens fastställt var de skall byggas. Ringhals har nämnts, men enligt experter finns det inte plats för två reaktorer där utan man måste då utöka området.

Det krävs nya tillstånd som kan överklagas i det oändliga då man enligt uppgift kommer att vilja bygga på naturskyddade områden. Sveriges användning av el under 2023 var 135 TWh vilket är det lägsta sedan 1990 och två procent mindre än 2022.

Tyska energijätten Uniper är delägare i samtliga sex svenska reaktorer men har sagt att man inte kommer att satsa en enda krona på ny svensk kärnkraft. Det skulle ju också vara uppseendeväckande om det helstatliga tyska bolaget skulle bygga ny kärnkraft i Sverige samtidigt som Tyskland själva stänger all kärnkraft.

Jan Knutsson

”Det krävs nya tillstånd som kan överklagas i det oändliga då man enligt uppgift kommer att vilja bygga på naturskyddade områden.”
Annons
Annons
Annons
Annons