Annons

Elkrisen drabbar södra Sverige orättvist hårt

Frågan om vår elförsörjning i södra Sverige har vid olika tillfälle den senaste tiden tagit upp på ett övergripande och bra sätt.
Elkrisen • Publicerad 18 oktober 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Folket i södra Sverige bär en för stor börda när det gäller kostnaderna för elen, anser skribenten.
Folket i södra Sverige bär en för stor börda när det gäller kostnaderna för elen, anser skribenten.Foto: Johan Nilsson/TT

Ledarskribenter från olika media skriver också att det finns all anledning att uppmuntra alla krafter på energisidan för att klara vår framtida elförsörjning.

Elkonsumenterna i söder har fått betala mer än för elen än konsumenter från andra delar av landet gjort.

Annons

I mitten av september nämligen den 12 september kostade elen i södra Sverige 1,21 öre per kilowattimme, medan den i Stockholm och Mälardalen kostade 28 öre samt norra Sverige i en linje från Gävle inåt landet 18 öre. Den 11 oktober betalde vi 65 öre per kilowattimme samt i norra Sverige 8 öre.

Hur länge skall vi acceptera denna olikhet i vårt land och var finns våra politiska företrädare? I de södra delarna av vårt land och i de tre landskapen som berörs bor och lever cirka 2,5 miljoner människor. Det påverkar också stora delar av Småland.

Skåne behöver mer el och bör producera cirka 20 procent av sitt energibehov i förhållande till sin befolkning och industriell verksamhet.

Regeringen omtalar genom sin klimat och miljöminister att de är glada över att kunna öppna för vindkraftsprojekt söder om Trelleborg. Den danska energikoncernen Örestad har genom sitt dotterbolag Skånes havsvindspark väntar sedan en tid tillbaka på att regeringen skall ta ställning på deras tillståndsansökan på den skånska sydkusten.

Lösningar finns liksom möjligheter att justera i den havsbaserade marknad/prissättningsmodellen till att använda elskatten och momsen för att göra nödvändiga anpassningar för att få en rättvis fördelning. Dessa bördor som främst vi i det sydliga el-området får bära för att vårt land skall exportera el söderut. Vi måste ha ett pris som är detsamma som på kontinenten.

Från våra politiker är det tyst och de företräder cirka 2,5 miljoner väljare i södra Sverige. Det har gått över ett år sedan energikrisen gjorde sig påmind i vårt land. Vad är man rädd för från politikernas sida? De har ju ett uppdrag att företrädda sina väljare i vår landsdel och politik bygger på förtroende.

Vårt samhälle förändras och det är sällan gårdagens lösningar som gäller och den förnyelsebara energiproduktionen är på frammarsch och alla har ett ansvar att göra något i el-krisens spår.

Tommy Bengtsson

Annons
Annons
Annons
Annons