Annons

En viktig del av stans skånska identitet utplånas

En majoritet av partier i Kristianstad vill riva det vitrosa huset på Västra Vallgatan 7 och ersätta med ännu ett lådhus. Västra Vallgatan 7 är en del av Kristianstads krympande skånska identitet.
Kulturmiljö • Publicerad 30 oktober 2023
Detta är en opinionstext i Norra Skåne. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Dahlqvists Fastighetsförvaltning vill riva och bygga nytt på Västra Vallgatan. Så här kan det eventuellt se ut i framtiden.
Dahlqvists Fastighetsförvaltning vill riva och bygga nytt på Västra Vallgatan. Så här kan det eventuellt se ut i framtiden.Foto: Pershaf Arkitektkontor

Ett underskattat värde för Kristianstadsborna är den positiva känslan det ger att på väg till arbete eller utbildning passera arkitektur från äldre tid. Det har varit värt att se på huset på Västra Vallgatan 7. Kanske tänka tillbaka i tiden på vilka verksamheter som funnits i huset. Rester av en affärsskylt finns. Vilka varor eller tjänster har utbjudits där? Västra Vallgatan 7 har bidragit till Kristianstadsbornas välmående.

Plåttaket på huset behöver åtgärdas. För taket är viktigast att underhålla för kommer det in fukt i huset så förstörs hela huset. Att fastighetsägaren inte har underhållit taket indikerar ointresse för huset. Då kan det vara bättre att sälja och satsa på någon annan fastighet som ägaren vill vårda.

Annons

Med Västra Vallgatan 7 riven tappar Kristianstad ännu en anledning för besökare och turister att besöka staden. Kristianstad blir fattigare. Det finns så många identitetslösa städer och det vore sorgligt om Kristianstad blir ännu en låd-och bunkerstad. All heder till de partier som inte röstade för rivning av Västra Vallgatan 7. En förtroendeanledning att ta med inför val av parti i kommunalvalet 2026!

Ingemar Östlund

Kristianstad

Annons
Annons
Annons
Annons